maanantai 5. marraskuuta 2012

Kasvispöperöitä

Kerroinkin eilen tehneeni ruokaa. Paljon ruokaa. Tarkoitus oli tehdä yksi uunivuoallinen, mutta oli se jo aina alussa selvä, että aineksia on vähintään kahteen vuokaan. Ja niinhän siinä sitten taas kävi.

Ennen maustemäärää - maustemäärän kera

Pienempään vuokaan laitoin kesäkurpitsaa, ihan raa'asti vaan kunnon köntsiä, eli neljään osaan vaan. Päälle sipulirenkaita ja paprikarenkaita. Mulla oli punaista, keltaista ja vihreää. Vaikka en edes vihreästä pidä, mutta siinä setissä oli. Ja tietysti valkosipulia puristin sekaan. Tuoreyrttejä oli tällä kertaa persiljaa ja tilliä. Ja sitten kasa kaikkia muita mausteita päälle ja uuniin toisen vuoan kaveriksi. Siitä toisesta onkin vain yksi kuva (ei ollut näin kaunista), ja se on tämä kun tulivat uunista:

Valmista. Riittäisi koko tienoolle.

Siinä olikin sitten munakoisoa, herkkusieniä, sipulirenkaita, valkosipulia, vaaleita soijapalleroisia ja pari purkkia yrttivalkosipulitomaattikastiketta + hirveät kasat mausteita. Uunissa taisi olla asteita 180°C ja puolitoista tuntia nämä muhivat kypsiksi.

Eilinen annos ja tämän päivän annos.

Maistui. Maistui vielä tänäänkin. Eiköhän se maistu vielä huomennakin. Ei ainakaan kesken ole heti loppumassa.. :) Nyt on muuten jännä huomata reaktioita eri ruoka-aineisiin, kun on se vilja pois häiritsemästä (mikä siis aiheutti sen, että vatsa reagoi ihan kaikkeen). Nyt vatsa reagoi aidosti juuri niihin, mitä syön. Eli nuo soijapallerot ei sitten sovi mun vatsalleni. Ei todellakaan. :D Onneksi vaikutus oli vain päivän mittainen, eli harkitusti niitäkin voi edelleen syödä. Eipä niitä niin usein muutenkaan ole tullut syötyä (pari kertaa kuussa?). Tänään jätin ne lautaselta pois ja söin vain tuota paprikakesäkurpitsaversiota. Siitä ei seurannut mitään oireita. Veikkaan vahvasti soijapalleroita. Ymmärtääkseni aika herkästi aiheuttavat vatsaoireita ihmisillä yleensäkin.

14 kommenttia:

  1. Nyt on muuten kaunista ruokaa! :) Ja varmasti hyvänmakuistakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No justiinsa siksi mä havahduinkin ottamaan niitä kuvia :D Värikäs ruoka (jokin muu kuin öklönvirheä :D) näyttää nätille! Ja kyllä maistui juu!

      Poista
  2. Oi vitsit kun näyttää herkulliselle! Tuohon kun vielä paistaisi lohta kaveriksi niin avot! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mjoo, kyllä siihen varmaan kävisi lohi hienosti kaveriksi! Jos mää semmosta söisin niin enköhän oisi pyöräyttänyt tuohon rinnalle mukaan! Mmhhh.. muistan kyllä hyvin miltä lohi maistui. Hyvvee.

      Poista
  3. Oon jo jonkin aikaa seurannut blogiasi "uskaltamatta" kommentoida... nyt viimein rohkaistuin! Luonteesi muistuttaa omaani, vaikka toki merkittäviä erojakin on, esim. en pidä farkuista sitten yhtään :D Aloitin kasvissyönnin alkuvuodesta ihmiskokeena, koska vatsa on aina tuntunut olevan kovin herkkä kaikelle ja samoista turpoamisista ym. kärsin (usein minun käsitettiin vain kuvittelevan asioita, koska muutenkin olen suht hoikka). Lihan pois jättäminen on helpottanut oloa huimasti, mutta jotenkin poikkeaminen tässäkin (olen myös absolutisti, ahkera liikunnan harrastaja ja mitä kaikkea muuta :D) on tuonut tavallaan lisäpaineita, kun en koskaan ole halunnut tehdä olemisellani numeroa tai vaikeuttaa sillä muiden elämää (ruoka-/juomavalion huomioiminen vierailulla jne.). On kovin ahdistavaa selitellä, miksi olen mitä olen, kun joku sitä kysyy. Miksen kuitenkin saisi olla vapaasti itseni? Enhän minäkään kysy toiselta, miksi hän juo alkoholia tai syö lihaa... Osasyynä kaikkeen on ujouteni, ja tuollaiset kyselyt saattavat joskus saada epäilemään omia valintoja :/ Tästä blogista olen saanut mielettömästi potkua, myös siihen, että on mahdollista kasvattaa lihasta kauniisti (näyttämättä yhdeltä isolta lihaskimpulta, jonka kävelykin on vaivalloisen näköistä) melko tiukallakin kasvisruokavaliolla! Siispä en voi kuin suuresti kiittää! :) Paljon olisi kaikkea kysyttävää (kun kerrankin löytyy ihminen, joka varmasti ymmärtäisi omia tuntemuksia), mutta se lista on turhan pitkä postattavaksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Mara! Kiva kun jätit kommentin! :)

      Kyllä meissä paljon tuntuu samaa olevan, tuon tarinasi perusteella. Vaikka et farkuista sitten tykkää ollenkaan. :D Minäkin olen saanut itseäni aikoinaan selitellä paljon (miksi en juo alkoholia, miksi en syö herkkuja, miksi en tahdo lapsia jne.). Nykyisin paljon vähemmän. Olen niin itseni hyväksynyt ja tiedän, että nämä valinnat ovat omiani, ja tehty koska ovat minulle parhaaksi. Ja kellään muulla ei ole asiaan mitään sanomista. Sanovat ja kysyvät, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Monesti nimenomaan toiset tekevät näistä asioista suuren numeron, vaikka itse olisi kuinka hiljaa. Kyllä ne siitä jossain kohtaa hiljenee, kun huomaavat, että olet ylpeästi sellainen kuin olet!

      Jos sulla on kysymyksiä enempikin niin heitä vaikka sähköpostia! :') Löytyy tuolta profiilikuvauksen takaa. :)

      Poista
    2. Kappas, no niinhän teenkin ihan tässä lähipäivinä! :)

      Poista
  4. Soija pistää mulla ainakin mahan sekasin ja pahasti ja oon kuullut että tosi monella muullakin. Olis mielenkiintosta tietää mistä se johtuu :) Tosi hyvän näköstä ruokaa oot taas tehny :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin mä googlettelin kanssa. Kiva toisaalta tietää, ettei oo vaan oman kropan herkkyyttä vaan ihan yleistä! :) Kiitti! ;)

      Poista
  5. Mulle joskus lääkäri sanoi kun menin vatsavaivojen kanssa sinne, että soija ei sovi pohjoismaisille ihmisille ja se kumpuaa ihan sieltä luolamies ajoilta saakka. :D Söin silloin ennen aika paljon soijatuotteita ja tofua nyt jättänyt pois ja vatsa rauhoittunut. Elimistö on kuulemma vieläkin metsästäjäkeräilijä tilassa eikä ole tottunut nykymaailman jalostettuihin viljoihin yms muuhun.. itsekkin olen myös viljaton ja maha pelittää toosi hyvin! :) -Tiia-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä maar tuossa on perää, ei ihan kaikki oo tarkoitettu ihmisvatsalle (kuten maito) ja eiköhän niissä voi olla eroja kanssa näiden pohjoismaisten ihmisten ja vaikka tuon Aasian suhteen, ei kai aasialaistenkaan vatsa kestäisi yhtäkkiä jotain perisuomalaista sapuskaa! ;)

      Poista
  6. Kiitti! :) Mä käytän milloin mitäkin. :') Vakkarimausteita kuitenkin on mm. kuminansiemenet, mustapippuri ja curry, sekä erilaiset kuivatut yrtit (basilikaaaahhhhh).. :D

    VastaaPoista
  7. Kyllä! Jos yksi mauste pitäisi valita niin se oisi basilika! <3

    VastaaPoista