keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Riisipuuro, mikä ei maistu riisipuurolta

Uusi aamupalani onkin vilahtanut jo täällä kerran, joskaan ei siinä muodossa, jossa sitä olen päätynyt syömään. Tämä settini onkin aikamoinen herkku! Halusin jakaa sen täällä, jos joku miettii vaikka viljatonta aamupalaa (vaikka se riisikin on vilja, mutta viljaherkillä, kuten minä, hyvin siedetty sellainen), gluteenitonta aamupalaa, vaihtoehtoa kaurapuurolle tai ylipäätään vaihtelua aamuihin jne. Itsehän pidän kaurapuurosta todella paljon, mutta kehoni ei siitä tykkää. Olen harmitellut sitä, että ainoa puurovaihtoehto itselleni olisi riisipuuro, mutta en tykkää sen mausta! Onneksi siis eräs päivä törmäsin kaupassa tähän yhteen riisijauhopussiin, joka tarttui mukaan sen normaalisti käyttämäni riisijauhon sijaan.


Tämä kyseinen jauho olisi normaalistikin tarttunut aina mukaan, mutta en tiennyt sen olemassaolosta ennen tuota päivää. Käytän siis riisijauhoa ruoanlaitossa yhdessä ksantaanikumin kanssa korvaamaan perusvehnäjauhoja tai muita vastaavia. Tämän pussin kyljestä bongasin puuron ohjeen, joka olikin kovin yksinkertaisen oloinen - niin kovin, että ei sitä voinut olla kokeilematta. Vaikkakaan en pidä riisipuuron mausta, silti tahdoin kokeilla. Ihan vain saadakseni aamupalaksi puuroa, josta niin kovin aamulla tykkään.


Päätin kokeilla desillä jauhoja ja kahdella desillä vettä. Tuosta tuli keittäessä niin hirvittävän tönkköä, ettei sitä saanut edes käänneltyä enää. Jouduin lisäämään vettä aika tavalla joukkoon. Nykyään olenkin todennut parhaaksi tavaksi laittaa reilut kolme desiä vettä sitä yhtä jauhomäärää vastaan.


Puuroa tosiaan keitetään se viisi minuuttia, jonka jälkeen se on jo valmis. Heti kiehumisen alettua se muuttuu tönköksi ja hetken päästä sitäkin tönkömmäksi, kunnes pehmenee parin viimeisen minuutin aikana enemmän vellimäisemmäksi. Tässä tietysti myös vaikuttaa se veden määrä. Enemmän vettä, sitä vellimpää se lopussa on ja sitä vähemmän tönkköä siitä tulee keittämisen keskivaiheella.

Kattilan pohjaan jää todennäköisesti kerros, joka kovettuu hassuksi ja sitä saa joko kaapia lusikalla pois tai sitten liottaa vedellä. Lähtee pelkällä vedellä liottamalla helposti. Itse kaavin senkin sieltä, vaikka siitä tuleekin puuroon jänniä klimppejä, mitkä maistuu ihan eriltä kuin muu puuro, sillä tuo pohja maistuu pastalta. :D

Tässä vaiheessa itse puuro ei maistu juuri miltään. Jauholta ja vedeltä. Mutta ei maistu riisipuurolta laisinkaan! Salaisuus piilennee siinä, että tämä on täysjyvää. En ole kokeillut valkoisesta riisijauhosta tehdä, sillä sitä kun käytän ruoanlaitossa, niin välillä maistan riisipuuron. Ei hyvä juttu ollenkaan..

Tämä tosiaan pitää tuunata keittämisen jälkeen, jotta siitä saa herkkupuuroa. Oman settini tuunaan heti tuossa kattilassa. Heitän sekaan lorauksen (oliivi)öljyä, joka vaikuttaa koostumukseen ratkaisevasti, ja siksikään sitä ei kannata jättää pois. Sitten kaneli, kardemumma ja piparkakkumauste. Ja tärkeimpänä tietysti kypsä banaani! Sauvasekoittimella surrautan kaiken tasaiseksi massaksi ja sen jälkeen puuro on valmis. Toki se kaipaa lisäksi vielä raejuustoa, josta vastaa ehdottomasti Keso. Keso on sen verran vahvan makuinen, että se sopii täydellisesti makean banaanisen puuron kaveriksi.


Itse teen puuron joka päivä aina illalla valmiiksi, koska aamuisin on niin paljon kaikkea tehtävää jo muutenkin (kissan ruokinta ja lääkkeet, teen keitto, aamuvitamiinit jne.), etten tahdo siihen mitään lisää tai unohdan jotain muuta. Vaikka täytyy sanoa, että tämä valmistuu kaikkineen varsin inhimillisen nopeasti, joten sitä voisi harkita, jos tahtoisi. Minä en tahdo. :D Tuunaamisen jälkeen laitan sen puurokulhoon, pussin päälle ja jääkaappiin. Aamulla sitten vain mikroon lämpenemään ja Kesot päälle ja nauttimaan!

Mielestäni tämä puuro maistuu jonkin leivoksen taikinalle. Tämä on pehmeää, makeaa, pullamaisen herkullista. Parempaa kuin kaurapuuro!

Setistä tulee ehkä suhteellisen iso annos niille, jotka eivät ole tottuneet syömään suurta annosta aamulla. Banaanin koosta riippuen se ei meinaa mahtua tähän puurokulhoonikaan. Äidin luona tein tämän saman setin ja heillä ei ollut mulle tarpeeksi suurta puurokulhoa. :D

Resepti on siis seuraavanlainen:

1dl (n.55g) riisijauhoa
n.3dl vettä

Kiehauta 5min

Banaani
Ruokalusikallinen (oliivi)öljyä
Kaneli, kardemumma, piparkakkumauste

Sauvasekoittimella sekaisin

Kesoa (itsellä menee n. 200g)

Syö ja nauti! Mukavia puurohetkiä!


EDIT: Pienempi (ja entistä maukkaampi) puuromäärä tulee seuraavanlaisella ohjeella:

1/2dl riisijauhoa
2dl vettä
Banaani

+mausteet
+ Keso

Öljyä ei tarvitse. Tai sen voi korvata vaikka pähkinävoilla. ;)

11 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hauskalta puurolta :-)
    Sä varmaan sitten oletkin jo kokeillut tattarin, amarantin, kinoan, teffin, hirssin yms.? Mitä sun maha sanoo niihin? Vai sanooko suu nou nou?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattaripuuro oli tähän samaan tyyliin mun vakiopuuroani pitkän aikaa tuossa ehkä puolitoista vuotta sitten. Banaanilla tuunattuna siitäkin sai hyvää. :D Mutta mun vatsani herkistyi sille muutaman kuukauden jälkeen. :( Kvinoapuurosta ei suu juurikaan pitänyt. :D Teff ja hirssi kuuluvat viljoihin, joten en lähde niitä kokeilemaan. Amarantti on testaamatta, olen sitä joskus miettinytkin. Ehkä sitä sitten joskus jos tämä puuro alkaa tökkiä. :) En usko vatsan tälle herkistyvän, sillä riisiä käytän monessa muodossa joka päivä, eikä vielä ole kuulunut siitä suunnasta vastalauseita! ;)

      Poista
  2. Mä en ole koskaan syönyt kunnolla banaanilla tuunattua puuroa, vaikka se kuulostaa niiin hyvältä. :D Täytyy käydä ostamassa oikein kypsiä banskuja. Ja ihan vaihtelun vuoksi haluisin kokeilla tätä sun riisijauhopuuroa. Tykkään hirveästi jotenkin kaikista sun resepteistä ja ruokakuvista, alkaa aina houkuttaa, heh. Keso ja puuro. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kokeile banskupuuroa, joo joo! :) Kaurapuuron kanssa mä söin sen banskun niin, etten surrauttanut sekaan, mutta bansku oli pakko saada silloinkin sen kanssa. :D Keso + puuro (+ bansku ;)) = parhautta <3

      Poista
  3. Tätä mun on kokeiltava, kun normi puuro ei meinaa upota millään. Kiitti vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat taas puurot alas, vaikka sitten tämän avulla. Puuro aamulla on vaan aika kiva asia, vaikka ymmärrän senkin, että se saattaa joskus tökkiä.
      Ja hei, tuli mieleen, että tuon öljyn voi varmasti korvata vaikka pähkinävoilla.. Ooooohhh.. Oisin varmasti itsekin tehnyt sen niin, jos meillä sitä kotona olisi!

      Poista
    2. Tein tätä tänään :) lisäsin sekaan alpron maustamatonta jogurttia, mustikoita ja vanilja proteiinia :) Meinasin sotkea sekaan vielä viikunoitan, mutta ne meni suuhun puuroa odotellessa.

      Poista
    3. Oooii, oli varmasti aikas hyvää! ;) Mullakin oli silloin joskus aikoinaan vaniljaproteiinijauhe käytössä ja sitä laitoinkin sitten ihan joka paikkaan. :D Kaikki on sen kanssa vaan hyvää!

      Poista
    4. Niin on, sillä ei voi oikein pilata mitään :)

      Poista
  4. Uuh kuulostaa kyllä tosi hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se kyllä on! Vaikka tänään päädyinkin syömään aamupalaksi perunaa puuron sijaan. :DD

      Poista