lauantai 15. helmikuuta 2014

Operaatio vatsa kuntoon - sisäisesti

Kenellekään blogin lukijalle on tuskin jäänyt epäselväksi, että mun vatsani on herkkä ja yleensä myös varsin ongelmallinen sen vuoksi. Mun vatsani kertoo melko selvin sanoin, kun jokin ruoka-aine ei sille sovi. Suurin mullistus ja ensi askel vatsani hyvinvoinnille tapahtui jo yli vuosi sitten, kun jätin viljat pois. Parannus voinnissa oli selkeä. Toinen suuri parannus tapahtui, kun huomasin olevani maissillekin herkkä, ja sain nekin pois ruokavaliosta. Viljoihin sekin kuuluu, mutta kesti aikansa, ennen kuin osasin sen sinne laittaa. Sittemmin olen myös karsinut sieltä täältä jotain yksittäisiä ruoka-aineita pois (esim. ananas), tai jättänyt entistä vähemmälle (esim. soijatuotteet), kun vatsa ei niistä tykkää. Silti olen ajoittain kärsinyt vatsani kanssa ja vaikka täällä on kohtalaisen paljon niistä puhuttu, on noista oireista blogiin päätynyt ehkä murto-osa. Ei aina tee mieli raportoida jokaista ilmavaivaa, toimimatonta vatsaa ja sellaista. :D

Hiljattain sain sysäyksen tehdä tälle vatsan tilanteelle jotain, kun menkkakipuihin sain syödä silläkin kertaa kipulääkkeitä, joista Aspirinin syöminen jättikin moneksi päiväksi karmean korventamisen tuonne jonnekin vatsaportin tienoille. Ei mun vatsani vaan kestä tuollaisia, eikä sen toiminta muutenkaan ole mitään ihanteellista. Lisäksi taannoista vatsatautia edeltävinä viikkoina mun vatsa oli ollut todella huonona. Sen toimi jotenkin vajaateholla ja keräsi ilmaa sitäkin enemmän. Oli tukala olla, joka päivä tuli voivoteltua oloa. Päätin siis tutkia vähän asiaa ja tehdä asialle jotakin, sen sijaan, että annan tuon ihan vallattomana riehua, ilman että edes yritän saada sitä kuriin. Tästä tulee taas varmaan aika pitkä teksti, kun tykkään ruotia sen verran yksityiskohtaisesti kaikki läpi. On sitten itselle muistipaikka, mistä katsella, että mitä sitä on hoksannut mistäkin asiasta. Lukekoon ken jaksaa ja on kiinnostunut. :)

Lähde: Terveyskirjasto

Olen ennenkin päätynyt lukemaan ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS), johtuen siitä, että nuo oireet on ihan kirjaimellisesti mun oireitani. Ehkä eniten on ärsyttänyt se, että pidemmän aikaa vatsa saattaa toimia moitteettomasti, mutta sitten yhtäkkiä se onkin taas huonona, ilman että keksin mitä olen tehnyt eri tavalla. Se turhauttaa! Mutta lohduttaa, että tämän oireyhtymän kuvaukseen sekin sopii. Ehkä se ei olekaan minä itse, joka onnistuu aina pilaamaan vatsan toiminnan. Ehkä se onkin ominaisuus minussa.

Muistin myös hämärästi, että IBS:n hoidossa on puhuttu paljon FODMAP -ruokavaliosta. Tutkimuksissa kolme neljästä on kokenut helpotusta noudattamalla tätä ruokavaliota.

Lähde: Terveyskirjasto

En ole ennen painanut mieleen mitä tuo FODMAP pitää sisällään, ja kun lueskelin siitä tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin, oli todella jännä huomata miten monessa olin jo huomannut, että ei välttämättä sovi mun vatsalle/sopii mun vatsalle. Tuota kyseistä listaa tarkastelin täällä. Lista ei ole mikään virallinen lista, vaan yksityisen henkilön kokoama eri lähteistä. Lähteet löytyy linkin takaa sivun lopusta. Seuraavat kuvat ovat kaikki kuvankaappauksia tuosta listasta.

Klikkaa suuremmaksi, jos teksti on liian pientä.

Vältettävien ruoka-aineiden listalta kolahti TODELLA moni, sillä olen huomannut niiden vaikutukset tässä muutaman vuoden aikana, tai lyhyemmälläkin välillä. Sipuli ei sovi mun vatsalle laisinkaan, ei siis kypsänäkään (turvotus ja ilmavaivat, vatsakipu). Valkosipuli ei myöskään sovi (ilmavaivat). Saksassa käytettiin sellaisia söpöjä valkosipulipalleroita, jotka eivät ymmärtääkseni edes ole oikeasti valkosipulia vaan kuuluvat joihinkin muihin. Niistä ei tullut oireita. Kaalit eivät sovi, sama vaikutus kuin sipulilla. Pavut aiheuttavat ilmavaivoja, mutta niitä tulee syötyä ehkä pari kertaa kuukaudessa, joten olen pystynyt elämään asian kanssa. En ole myöskään kokenut papujen oireita mitenkään rajuiksi. Parsakaali on listassa, mutta siitä en ole koskaan kokenut saavani mitään oireita. Ainoastaan siinä tapauksessa, että se on jäänyt raa'aksi. En siis näe syytä vältellä sitä. Tosin kerran viikossa vain keskimäärin tulee syötyä muutenkin, joten melko välttelyä se on jo tällaisenaankin. Soijatuotteet on listassa ja ne eivät kertakaikkiaan sovi. Tofusta en ole ihan varma, sillä sitä on käytetty vissiin kerran vai kaksi nyt täällä asutun yli vuoden aikana. Kuivatut soijatuotteet on vatsalle ihan tappotavaraa (keräävät todella paljon ilmaa), samoin soijajogurtti sellaisenaan. Ainoa, mistä en kärsi laisinkaan, on tempeh. Se valmistetaankin hieman eri tavalla ja siitä puhutaan vatsaystävällisempänä. Sienet löytyy listasta ja niistä olen kokenut myös saavani ilmavaivoja. Ihan varma en ole mitä meinataan kohdalla 'valmiit tomaattikastikkeet'. Itse käytän silloin tällöin purkista tomaattimurskaa, mutta valitsen tuon jo muutenkin niin, että siinä ei mitään ylimääräistä ole. En ole kokenut saavani oireita. Ainoastaan aikoinaan sain oireita sellaisesta versiosta, jossa oli maltodekstriiniä, mikä siis monesti tehdään maissista, ja se selitti sen tapauksen.

Hedelmistä löytyy muutama selkeä, montaa noista ei juuri tule syötyä edes harvoin. Omenat jätin pois joskus syksyllä, kun eivät sopineet mun vatsalle. Sittemmin olen syönyt päärynöitä vaikka kuinka pitkään, pitkälti päivittäin, mutta etenkin nyt vatsataudin jälkeen niitä taas pienen tauon jälkeen syödessä huomasin, että keräävät ilmaa. Tämän testasin tässä jokunen päivä sitten ja tapaus on ihan selvä. Keräävät ilmaa siis koko päivän, vaikka söisin vain yhden aamulla. Jätin nyt pois ja olo vatsassa on ah, niin hyvä! Luumut valitettavasti tekevät ikävyyksiä mun massulle, vaikka juuri jokin aika sitten hehkutin luumurahkaa.. En ole luumuja syönyt enää kertaakaan vatsataudin jälkeen ja ero on tässäkin selkeä. Ja näkyy siellä listassa ne taatelit, sekä kuivatut hedelmät.. Kuivattuja taateleita olen syönyt kun niitä vihdoin täältä kaupasta löytyi. Vatsataudin ajan olivat poissa päivittäisestä käytöstä ja pari kertaa niitä sen jälkeen koitin ja huomasin, että eivät hyvää tee. Samoin moni muu kuivattu hedelmä/marja tekee ikävää, joten niitä ei enää tähän vatsaan.

Viljoja listassa on myös ja ne eivät tunnu mikään sopivan mun vatsalle, muuta kuin hyvin satunnaisesti käytettynä, eli ei koskaan kahtena päivänä peräkkäin ja yksittäisinäkin päivinä harvoin (korkeintaan kerran - kaksi kuukaudessa).


Yllä muita vältettäviä. Laktoosi (tai maitotuotteet ylipäätään) eivät tunnu aiheuttavan mulle minkäänlaisia ongelmia, joten niitä en lähde välttelemään turhaan. Maidotonhan on kokeiltu muutenkin kesällä migreenipelossa ja tauon aikana kärsin vatsani kanssa enemmän kuin ikinä, sillä ne korvaavat tuotteet sitten kiusasivatkin.

Manteli oli mielenkiintoinen löytää tuosta. Sitä olen epäillyt jo aika pitkään, ja meillähän on ollut käytössä mantelivoi jo parisen vuotta ainakin. Sittemmin se on ihan hiljattain vaihtunut maapähkinävoihin ja mun vatsani on rauhoittunut. Iltapalarahkaan olen kuitenkin laittanut mantelilastuja ja vaikutukset on sen jälkeen huomattu. Keräävät siis ilmaa. Jonkin aikaa sitten jätin ne pois ja olo on ollut paljon parempi. Muita pähkinöitä en tällä hetkellä käytä, maapähkinä(voi) on ainoa. Sitä sitten meneekin. :)

Muita listalla olevia juttuja en käytä, esim. kookosrasvoihin en koske pitkällä tikullakaan, tai muutenkaan ole kokenut minkäänlaista tarvetta käyttää kookosta. Keinotekoisista makeutusaineista ainoana menee sukraloosia joissain Questin protskupatukoissa, joissa sitä on vaivaiset 0.008g per patukka ja siksi olen sen sallinut. Mutta noita patukoitahan olen syönyt viimeksi.. ööh.. kesällä? Ne eivät vaan sovi muuten mun vatsalleni, joten niitä käytetään hätätapauksissa, joita ei ole sittemmin tullut vielä vastaan. Syy, miksi eivät sovi, löytyy sekin ilmeisesti tästä FODMAP -jutusta. O -kirjain FODMAP:ssa tulee sanasta oligosaccharides. Questin patukoissa käytettävä kuitu on nimeltään isomalto-oligosaccharide. 

Mitä sitten taas on vatsalle ok syödä?


Tässä on monta sellaista kun tiesin sopivaksi. Peruna (LUOJAN KIITOS :D) sopii, samoin riisi missä muodossa tahansa (riisimaito, riisikakut, riisiproteiini ja riisi sellaisenaan tai esim. riisinuudelit), jota meneekin joka päivä vähintään kolmessa eri muodoissa. Lanttu sopii keitettynä kasvisosekeitossa, mutta ei laisinkaan uunitettuna. Porkkana, tomaatti/kirsikkatomaatti, kurkku, palsternakka, salaatti, kesäkurpitsa, kurpitsa (myskikurpitsa), yrtit.. Niitä menee pitkälti päivittäin, ja vatsa tykkää! Paprika taas ei mulle kovin hyvin sovi, vaikka se tuossa lukeekin.


Banaania mulla menee joka päivä yksi tai kaksi ja nimenomaan kypsä banaani uppoaa hienosti. Päärynöiden tilalle otin sitrushedelmiä (mandariinit, klementiinit, appelsiinit, satsumat, tangeriinit..) ja ne sopivat. Ananas löytyy listasta, mutta se ei tunnu sopivan laisinkaan. Olen onnistuneesti välttänytkin koko ainetta jostain viime talvesta tai keväästä asti. Turposin niin kovin, että ei ollut vaikea jättää pois. Marjoista käyvät kaikki, paitsi mansikka isommissa määrin, kun kutisuttaa kainaloita. Eli vatsalle sekin on ok. Itse viljaosastolta ei käy kaura, testasinhan senkin kesäkuussa. Muista olen testannut vain kvinoaa (mikä ei nyt edes heinäkasveihin kuuluviin viljoihin kuulu) ja se on sopinut vatsalle. Tosin olen kokeillut vain muistaakseni kolmena päivänä putkeen ja se on siinä ja siinä huomaanko tuossa ajassa vielä mitään. Tattaria käytin ahkerasti aamupuuroni rakennusaineena pitkään syksyllä ja se sopi myös pitkään, kunnes tuli stoppi ja herkistyin sille, koska ongelmavatsa. Nyt on oltu pitkään ilman ja voisi kokeilla taas, jos joskus jaksaa tuota puuroa vääntää. Maissi näkyy tässä listassa vehnän korvaajana, mutta sitä en voi käyttää.


Tästä listalta en niin montaa ainetta käytä. Teetä juon ja se on rooibos -teetä, koska se on luontaisesti kofeiinitonta. Mausteita käytän toki, mutta en esim. sitä yhtä sipulimaustetta, jota jo epäilin migreenitriggeriksikin, sen lisäksi, että mun vatsani suuttui sen käytöstä todella paljon. Hauskaa oli, että listalla on valkosipuliöljy, sillä sitä menee joka päivä, eikä vatsa suutu. Vaikka valkosipulista muuten suuttuukin.

Siinä oli ne listat. Kyseessähän ei ole siis mikään ei saa syödä/saa syödä, vaan toiset ruoka-aineet vain sopivat vatsalle ja toiset eivät, joten toisia kannattaa oman olon vuoksi välttää ja suosia joitakin toisia. IBS on ja pysyy, sitä ei voi ruokavaliolla(kaan) parantaa. Ainoastaan helpottaa. En oikein voi sanoa, että alan nyt noudattaa tätä ruokavaliota, sillä tietämättäni olen sitä noudattanut koko ajan. Olen onnistuneesti tunnistanut vaikka mitä näistä ja karsinut ne sitä myöden pois (kuten manteli, omena, päärynä..), sekä vähentänyt tiettyjä aineita. Samoin sitä on oppinut suosimaan kaikenlaisia ruoka-aineita, jotka tekevät selvästi hyvää. Ehkä tämä muuttaa nyt sen verran ruokailujani, että sen sipulin voin jättää pitkälti kokonaan pois omista kokkailuista, samoin valkosipulin. Sienien käyttö on jo valmiiksi harventunut ja moni muu on satunnaisena käyttönä ollut jo pitkään. Soijatuotteita on aina mennyt vähän, sillä en ole pitänyt niiden päivittäistä käyttöä järkevänä muutenkaan. Jatkossa käytän vielä vähemmän. Täytyy todeta, että kyllä vaan se oman kehon kuuntelu on jälleen kannattanut.

Mutta jotta en laskisi kaikkea ihan tämänkään varaan, laitettiin vielä tilaukseen mulle kunnolliset maitohappobakteerit. Saadaan suolisto kuntoon, jos siellä jotain epätasapainoja on. Kuvittelisin, että on.




Syy, miksi päädyin juuri tähän tuotteeseen on se, että tämä löytyi Kaisa Jaakkolan ravintolisälistalta. Itse en olisi osannut valita tuotetta, kun en tiedä mikä on hyvä ja mikä ei. Tuo Jaakkolan lista tuli tarpeeseen ja tällä viikolla saapui purnukka kotiin. Kovin halpoja eivät olleet, mutta laadusta pitää tälläkin kertaa maksaa. Hukkaan heitettyä rahaa olisi syödä halvinta laatua, joka ei edes ole tehokas. Vielä en ole pillerikuuria aloittanut, tahdon ensin nähdä vähän enemmän tuon ruokapuolen vaikutuksia ennen kuin startataan tällä, sillä nämä vähäisetkin muutokset on jo olleet niin selkeitä. Muutenhan IBS:ssä ei ole juuri nähty hyötyjä maitohappobakteereista, mutta toisaalta ei haittaakaan. Ja minähän lähestyn kaikkia ongelmia aina monelta kantilta, joten jos tämä ei edes ole ärtyvää suolta, niin ehkä saan vatsani näiden maitohappobakteereiden avulla kuitenkin kuntoon.

Lisää IBS:n ruokavaliohoidosta mm. täällä.

Sellainen massutarina tähän lauantaihin. Jos joku jaksoi lukea kokonaan, kuulisin mieluusti millaisia masuongelmaisia siellä toisella puolella ruutua on. Oletteko huomanneet tiettyjen ruokien vaikutuksen vatsan vointiin, välttelettekö tiettyjä ruoka-aineita vatsanne vuoksi, löytyykö ärtyvästä suolesta kärsiviä tai jostain muusta vatsan toimintaan liittyvästä sairaudesta kärsiviä? Mikä teillä auttaa, mikä pahentaa? Vai onko teillä teräsvatsa, niin kuin meillä on miehellä, joka ei reagoi millään lailla mihinkään, vaan tykkää kaikesta?

26 kommenttia:

  1. Bongasin jostain indiedays jutuista sun blogis ja nyt on kyllä pakko kommentoida ! Luin koko jutun ja "ihanaa" ku on joku jolla on aivan samanlaisia vaivoja kun mulla. Mä oon kärsiny varmaan jo neljättä vuotta vatsakivuista, ilmavaivoista, pahoinvoinnista ja vatsan muista toiminnallisistahäiriöistä. Tosi paljon on tutkittu, tähystetty ja käyty juttelemassa ravitsemusterapeutille. Loppujen lopuksi tuomio on tuo ärtyvä suoli. Ellei sitten myöhemmässä vaiheessa elämää puhkea keliakia tai vastaava. Olen itse ravitsemusterapeutin suosituksesta kokeillut reilu vuosi sitten FODMAP ruokavaliota ja se toimi. Sen jälkeen olen pikkuhiljaa osannut jättää ne huonoimmat ruoka-aineet pois ja omakin olo on parantunut. Viime syksynä oireet pahenivat niin että koko "sairaus" hallitsi mun päivittäistä elämää. Nyt alkuvuodesta oon siirtynyt pikku hiljaa tohon gluteenittomaan ruokavalioon ja on kyllä paljon parempi fiilis. Mulla on ton ärtyvän lisäks tosi paha laktoosi intoleranssi. Välillä oon epäillyt että jopa maitoallergia, koska soijatuotteet helpottaa taas oloa ja turvotusta. Eniveis näillä mennään toistaseks ja kokoajan koitan jotain helpotusta tohon ruokavalioon saada, kun tuntuu et löytyy aina joku uus ruoka-aine joka ei vaan yksinkertasesti sovi mulle ! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin tutulta! Mä en ole juuri lääkärissä juossut asian kanssa, joskin mm. gluteeniherkkyys on testattu (neg.), mutta sitä en ole koskaan epäillyt. Gluteenia tai ei, niin viljat ei mun vatsalle sovi. Tosi ikävää, kun sulla kaiken lisäksi on vielä paha laktoosi-intoleranssi. :/ Ongelmavatsa osaa kyllä olla tosi hankala halutessaan ja se kaikki mitä vatsassa tapahtuu, vaikuttaa ihan koko oloon. Jos vatsassa on asiat huonosti, kaikki on huonosti! Ja pystyn muuten samaistumaan tuohon, että aina löytyy joku uusi ruoka-aine, josta vatsa ei vaan tykkää. Semmoset ruoka-aineet ei lopu maailmasta ikinä. :D

      Poista
  2. Tuttuja juttuja, vuosien oireiden jälkeen sitten kylläkin todettiin kilpparin vajaatoiminta. Kaikki oireet eivät kuitenkaan ole poistuneet, mutten viljoja kummempia ruoka-aineita ole alkanut syynäämään. Gluteeni aiheutttaa mulla selkeää turvotusta. Ootko muuten kokeillut Chlorellaa? Itse aloitin sen käytön noin 3-4vk sitten ja olen huomannut selkeän vaikutuksen. Vatsa on rauhoittuneempi ja toimii tasaisemmin. Samaa totesi ystäväni, jolle suosittelin Chlorellaa. Hänen oireensa olivat vastakohtaisia minun oireisiini. Annostusta kannattaa kokeilla varoen, sillä itselläni liian iso ilta annostus kyllä tuntuu aamulla :D ja aluksi Chlorella kerää ilmaa ja turvottaa, mutta tämän oireen pitäisi poistua. Itse siis todellakin suosittelen kokeilemaan! Ei ole kallistakaan kokeilla, jos ei vaikka itsellä toimi :) ps. Chlorellasta saa myös hurjan määrän vitamiineja sekä hivenaineita. Noniin, olipas mainospuhe :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kilpparin vajaatoiminta on mullakin siellä taustalla, jonka olen saanut pelkällä ruokavaliolla ja muilla muutoksilla ihan huikean hyvin kuriin ja jopa ehkä parantuneeksi. Siitä kirjoittelinkin täällä:
      http://eioorakettitiedetta.blogspot.co.uk/2013/11/mita-keholleni-nykyaan-kuuluu.html
      Sain semmoisen vuoden ajan tukossa olleen vatsan käyntiin taas, mikä oli aika huikea juttu. Nykyään vastaavia tukotuksia ei ole tullut kuin juurikin kokeilemalla jotain uusia juttuja (kuten psyllium, mikä ei mun vatsalle sopinut) tai ottamalla jotain vanhaa takaisin ruokavalioon (kuten pellavansiemenrouhe, menin siitäkin tukkoon). Noista sitten taas vatsalla kestää toipua aika kauan, että pääsee normaaliin rytmiin kiinni. Chlorellaa en ole kokeillut, kun en noita superfoodeja harrasta muutenkaan. Mun vatsani tekee aina päinvastoin kun pitäisi ja mielelläni en laita sinne mitään ylimääräistä :D, mitä en koe tarvitsevani tosi kovin. Psylliumia tarvitsin kuidun vuoksi ja kappas, kuuluin siihen suureen vähemmistöön, jolle se oli suureksi haitaksi. Mun vatsani on juurikin tuollainen. :D Mutta jos joskus koen tarvitsevani näihin ruokajuttuihin juuri tuollaista lisää niin pidän Chlorellan mielessä! ;)

      Poista
    2. Joo, kannattaa pitää mielessä! Chlorella siis tasapainottaa suolistontoimintaa, eli itselläni tehosi toimintaa kun taas kaverillani rauhoitti :)

      Poista
    3. Kyllä sä sen hyvin myit, sillä kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja varmasti tulen muistamaan Chlorellan! ;)

      Poista
  3. Oletko kokeillut olla ottamatta mitään kuitulisiä? Kun syö jonkin verran kasviksia sekä riittävästi öljyä/rasvaa, niin mahan pitäisi toimia ilman mitään keinotekoista mekaanisesti ärsyttävää kuituharjaustakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei toimi mulla, koska mun vatsa. :) Sopivalla kuitulisällä toimii yleisesti ottaen hienosti. Mun tapauksessani se on kokonaiset pellavansiemenet, kaksi ruokalusikallista päivässä.

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoinen juttu! :) yllättäen masuongelmat kiinnostavat... Mahtavaa että olet löytänyt jonkun selityksen oireillesi. Eipä siinä tosiaan voi muuta tehdä kuin kokeilla mikä itselle sopii :) ja sekin voi herkän masun kanssa vaihdella, välillä joku sopii ja sitten taas ei!
    Mulla on edelleen tutkimukset käynnissä masun suhteen. Vahva epäilys on, muttei varmaa diagnoosia ole vielä langetettu. Maaliskuussa pääsee taas kapselikuvaukseen, jee... Tosiaan välillä tuntuu ettei mitään voi syödä kun masu kiukustuu. Pahana se on joka tapauksessa, mutta tietyt ruoka-aineet pahentavat oloa entisestään. Hankalimpia ovat varmaan maito, viljat&maissi, hiiva, peruna, banaani, suuret määrät raakoja kasviksia, suuret määrät kahvia, nyt viimeisimpinä soijatuotteet, omenat&päärynät. Mun masuni taas tykkää kovasti psylliumista ja kaaleista :)
    Hassua muuten että tuossa listassa lanttu oli "sallituissa" raaka-aineissa. Eikös se kumminkin ole aika kaasua muodostava? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että sulle saattaisi aihe olla liki sydäntä! Tai vatsaa. :D
      Se on tosiaan inhottavaa, että yhtäkkiä joku ei enää sovikaan, kun vatsa vaan päättää, että nyt riitti..
      Olen miettinytkin, että jokohan olet saanut jotain tietoa sun massun tilanteesta. Muistan lukeneeni tähystyksestä, mutta sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Mutta tutkimukset siis jatkuu vielä! Hyvä, että tutkivat, vaikka nuo tutkimukset ei varmaan ole missään tapauksessa niitä kaikista mukavimpia tutkimuksia.. Toivottavasti saat itsellesi diagnoosin, niin löytyy se syy kaikelle!
      Ja tuota lanttua itsekin ihmettelin! Mulla on ainakin ihan helvetti irti jos jotain uunilanttuja alan popsia. :D

      Poista
  5. Jep, kyllä, aivan. Taas vaihteeks samaistuin aika paljon. Vähän erejä on jotkut ruoka-aineet meillä jotka aiheuttaa/ei aiheuta mahavaivoja, mutta niitä on. Ja siis niin, jotenkin mä oon aina lukenu näitä listoja (oon siis kans lueskellu ärtyvästä suolesta ja FODMAPista sattuneista syistä) aina silleen, et "noniin tuolla on linssit, ei mulle tuu mitään ongelmia linsseistä, ei tää päde muhun tää juttu". Mutta niiiin tosiaan, ei nää oo mitään kiveen hakattuja sääntöjä jotka pätis jokaiseen jokaiselta kohdalta. Suurimmaks osiks oon kyllä saanu nauttia litteästä mahasta viljojen pois jättämisen myötä. <3 Ah onnea. ^^ Mutta toisaalta, joitain asioita on, mitä en vaan syö - enkä ees ajattele asiaa sen kummemmin. Esimerkiks omenat, raaka porkkana, raaka parsakaali, lantut ja nauriit missään muodossa, hiilihapolliset juomat, makeutusaineet jne. Ja tosiaan, jännästi löytää tuolta listoilta just niitä ruoka-aineita jotka on jo kauan ollu ongelmallisia.

    Ja jumankauta oon (välillä, en ees koko ajan) kateellinen niille, joilla on teräsvatsa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan kyllä niiiiin masusamiksia (monen muun yhteisen tekijän lisäksi). Sama juttu muuten linsseistä, en ole niistä kokenut saavani koskaan mitään.. Mutta toiset on tosiaan herkempiä joillekin toisille. Ja viljojenkin suhteen on se jännä juttu, että vaikka ne ei todellakaan sovi mun vatsalle, niitä voi silti syödä silloin tällöin yhtenä päivänä ilman pienintäkään turvottelua. Tiedä sitten miten monen ruoka-aineen kohdalla pätee tämä sama, että yhtenä päivänä voi syödä, mutta kahtena perättäisenä ei.

      Ja joo, oih ollapa teräsvatsa! Vaan tasan ei käy onnenlahjat. Toivottavasti kaikki teräsmasut osaa arvostaa masuansa!

      Poista
  6. Huh, tuntuu että ei tuossa kyllä kamalasti syötävää kasvissyöjälle jää. Mutta hyvin sä näytät pärjäävän! En siis itsekään syö lihaa, mutta kyllä olisi orpo olo, jos palkokasvit ja maitotuotteet kiellettäisiin. Semmoinen asia tuli mieleen, että sopiiko seesaminsiemenet sulle? Mä käytän aika paljon tahinia, joka on musta tosi hyvää. Laitan sitä sosekeittoihin ja sitten syön ihan pelkältään banaanin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Mä en taas kokenut, että multa oisi lähtenyt mitään pois. Esim. noita palkokasveja tulee käytettyä muutenkin harvoin (sen pari kertaa kuukaudessa) ja maitotuotteita mun ei tarvitse vähentää/jättää pois, kun niistä mun vatsani ei oireile. Huh. :) Ja eihän tämä tosiaan ole kiellettyjen lista, vaan vältettävien lista.
      Mulla oli joskus kesällä käytössä seesaminsiemenet. Sain vaivoin tuhottua sen pussukan. En kyllä muista mitä mieltä vatsa oli, mutta mä en niin välittänyt. :D Tahinin muodossa en tosin ole kokeillut!

      Poista
  7. Sitä mä juuri ajattelinkin, että sun asenne tuntuu olevan kohdallaan: et keskity murehtimaan, että jotain asiaa pitäisi välttää, vaan keskityt siihen, mitä voit syödä hyvillä mielin :) Mä olen kyllä onnekas, kun oma maha tykkää lähes kaikesta, mitä sinne heittää.

    Seesaminsiemeniä menee meilläkin sellaisenaan vain harvakseltaan, vaikka ovatkin hyviä esim. salaateissa, kun nopeasti pannulla paahtaa tai jossain kasvispihvien seassa, mutta tahini on ihan eri juttu! Niittenkin mauissa tosin on valitettavasti eroja. Mulla on juuri menossa ei-niin-hyvä purkki, vaikka ainekset ovat tismalleen samat kuin edellisessäkin: seesaminsiemeniä ja merisuolaa. Tämä ei vaan ole yhtään niin makoisaa pelkältään kuin aiemmin ostamani. Hmph. Keitoissa kyllä hyvää tämäkin (ja hummuksessa ja falafeleissä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin, kun mä jo noudatin tätä ruokavaliota tietämättäni, niin ei tarvinnut sen vuoksi karsia sieltä mitään parhaushyvyyksiä pois. :) Ehkä kamalinta olisi ollut, jos pitäisi vaikka porkkanasta luopua, kun sitä menee hyvänä viikkona seitsemänä päivänä. :D

      Täytyy pitää mielessä, että jos joskus tahinin pariin päädyn ja en pidä, niin muistaisin, että seuraava purnukka saattaisi olla paljon parempaa tavaraa!

      Poista
  8. Kauan sitten sattumalta käväisin blogissasi, ja nyt taas vahingossa löysin tänne takaisin. Pakko oli kommentoida, kun aihe on niin kovin (valitettavan) tuttu. Itselläni todettiin IBS jo yli 15v sitten, ja näihin vuosiin on mahtunut monen monta huonoa jaksoa - toki niitä tosi hyviäkin kausia. Lopetin kaikkien noiden listojen ja taulukoiden lukemisen jo vuosia sitten, kun aina kuvittelin niiden jotenkin viimein ratkaisevan kaikki ongelmani, eikä niin tietenkään käynyt... :D

    Ainut, mikä ärtyvän suolen ruokavaliossa on varmaa, on epävarma. Mulla on kausia, jolloin voin syödä kirjaimellisesti ihan mitä vaan ilman minkäänlaisia ongelmia. Sitten taas voi olla kuukausia (jopa vuosia!), että kaikki menee suoraan sanottuna päin h**vettiä. Kuulostaa liioitellun kärjistetyltä, muttei ole. Vain toinen näistä vaivoista kärsivä voi ymmärtää mihin kaikkeen elämässä ruoansulatuselimistön ongelmat voi vaikuttaa. Ärsyttävintä on ehkä se, kun joku (jopa satunnainen lääkäri) kommentoi "jos se johtuu jännittämisestä, joillakin vaan on stressivatsa, pitää osata rentoutua"... Toki tähän vaikuttaa suuresti stressi, nukkumattomuus ja vuorokausirytmin puute, mutta vaikka kaikki edelliset ois suljettu pois ja ruokavalio karsittu minimiin, saattaa oireet yhä vaan pahentua.

    Kaikille saman vaivan kanssa painiville voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että ei se koskaan lopu. Mutta kyllä sen kanssa pärjää, kun asennoituu niin. Itse oon peruspositiivinen ja sisukas, enkä anna asian häiritä pitkällä tähtäimellä. Joskus kyllä väkisinkin on hetkiä, jolloin tuntuu epätoivoiselta. Mutta taas niistä selvitään. :)

    Suosittelisinkin kaikille, että lukisivat noita listoja vain silloin, kun eivät vielä yhtään tiedä mitä ruoka-aineita kannattaisi vältellä. Pitemmän päälle on viisaampaa kuunnella omaa kehoaan tarkasti ja antaa sen päättää mikä on ok. Ja jos mahdollista, kokeilla välillä (pienissä määrin) niitä kiellettyjäkin tuotteita. Välillä olen nimittäin käynyt sielläkin ääripäässä, ettei sopivia ruoka-aineita ollut jäljellä kuin muutama. Silloin ei elimistö mitenkään voi saada kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

    Silloin 15v sitten joka paikasta tolkutettiin, että kuituja pitäisi lisätä. Omalla kohdallani asia on ollut täysin päinvastoin. Tällä hetkellä mun ruokavalio on laktoositon, gluteeniton, vähäkuituinen, paljon kasviksia (kypsennettyjä jos ei pysty raakana). Liikun paljon ja yritän valvoa ja nukkua säännöllisessä rytmissä. Juon liikaa kahvia ja toki aina joskus herkuttelen, mutta sekin on tärkeetä koska mieliala vaikuttaa kaikkeen! :)

    Tsemppiä kaikille vatsavammaisille! Kyllä se jokaisen oma ruokalista selkiintyy, kun jaksaa olla määrätietoinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitos iiiiihanan pitkästä kommentista! Ja kiitos myös rehellisestä kuvauksesta, että mitä IBS:n kanssa eläminen on! Paljon oot saanut kestää.

      Ja olen kertakaikkiaan samaa mieltä sun kanssa. Kuulutan aina sen oman kehon kuuntelun perään ja että ne asiat, mitkä sopii toiselle (oli ne sitten vaikka treeniliikkeitä tai ruokavaliojuttuja), ei automaattisesti sovi toiselle. Nämä listat olikin mulle siitä jänniä, että huomasin näistä sen, että olin jo karsinut asiat jotka siellä vältettävien listalla oli, sekä olen koostanut ruokavalioni niistä, mitä sallituissa on. Mahaani ja kehoani kuunnellen. :) Muutama poikkeus löytyi molemmista listoista ja ne saakin pysyä poikkeuksina, kun ei mun vatsani niistä suutu millään lailla, vaikka olisivat vältettäviä (kuten vaikka maitotuotteet, parsakaali ja linssit), ja samoin sallituissa oli jokunen, jotka ei sitten taas sovi (esim. viljat + maissi, ananas, mitä näitä nyt oli). Mutta mun vatsalle on myöskin tyypillistä se, että karsimisen jälkeen noita voi silloin tällöin syödä ilman oireita, kunhan se on satunnaista. Esim. viljoja syön pääsääntöisesti aina kun tulee syötyä ulkona, enkä myöskään tarkistuta annokseni mahdollista maissia tai muitakaan ruoka-ainetta, vaan syön hyvällä ruokahalulla, eikä vatsa noista satunnaisista kerroista suutu.

      Tämän tosiaan minäkin ymmärsin, että jos tässä on mullakin IBS:stä kyse, niin sen kanssa sitten eletään loppuelämä, kun kyseessä ei ole sairaus, mikä paranee, vaan oireyhtymä, mikä on ja pysyy. Mulle on myös tuttuja nuo, että toisinaan on parempia jaksoja ja toisinaan sitten tuntuu kaikki olevan vatsan mielestä pahaksi, vaikka niitä oisi ennen saanut syödä niin, että vatsa suorastaan huokailee ihastuksesta! :')

      Kuitujutusta olen kanssa samaa mieltä, että se on yksilöllistä! Mun vatsani on sellainen, että se menee tukkoon kokonaan, jos en saa lisäkuitua. Mutta sen kuidun täytyy olla tietynlaista, kaikki ei vain käy, vaikka kuinka kävisi 99% muista ihmisistä. :') Elämää ongelmavatsan kanssa, tämmöstä tää on. Kun vatsa on huono, on kaikki huonosti. Kun vatsa toimii moitteettomasti, on elämä aika ihanaa! ;) Mutta tämänkään, kuten minkään muunkaan sairauden, oireyhtymän tai muuten vain hankalan asian ei kannata antaa ottaa kohtuuttomasti valtaa, sillä asenne ratkaisee. Tässäkin. Elämä on justiinsa sellaista minkälaista siitä tekee. :)

      Tsempit sulle kanssa! :)

      Poista
  9. On lohduttavaa kuulla, että muilla on samoja vaivoja. Mulla on tutkimukset edelleen käynnissä, mutta epäilen vahvasti ärtyvän suolen oireyhtymää. Gastroskopiassa kävin ja arvauskeskuksen lääkäri totesi, että näytteissä näkyy tulehdusta, mutta ei osaa sanoa mitä. Hän arveli että pitää kysyä erikoislääkäriltä, mutta en tiedä kysyikö koskaan... Olisi kiva tietää, mitä se tulehdus tarkoittaa. No, muita testejäkin otettu ja kolonoskopiaan jonotan... Ahdistaa ajatellakin toimenpidettä :D Minusta nuo listat kuulostavat todella rajoittavilta, mutta sitten aina mietin että onko se, että syö mielin määrin mitä vaan, oikeasti näiden vaivojen arvoista?! Tässä parin vuoden aikana olen todennut että EI OLE. En vaan tiedä, kannattaako ruoka-aineita ruveta rajusti karsimaan ennen kolonoskopiaa vai onko sillä mitään väliä. Listoista senkin verran, että itse olen todennut vain muutamien ruoka-aineiden aiheuttavan oireita, loput ovat mysteereitä. Rakkaille omenoille olen esimerkiksi heittänyt hyvästit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että meitä on oikeasti aika paljon, ja moni ihan tietämättään/välittämättään. Eletään mieluummin niillä mikä maistuu omaan suuhun hyvältä juuri nyt, eikä niillä, mikä tekee hyvää ja maistuisi varmasti ihan yhtä hyvältä, kun antaisi mahdollisuuden. Itse en ole kokenut erinäisiä ruoka-aineita vaivan arvoisiksi, mielelläni karsin kaiken, mistä mun vatsani suuttuu. En myöskään koe näitä listoja rajoittaviksi, koska oon syönyt pitkälti noin jo muutenkin ja mahtuu sinne listojen ulkopuolellekin vaikka mitä. :) Eikä ne onneksi ole mitään sallitut/kielletyt -listoja muutenkaan. Suuntaa-antavia, joista jokainen voi itse testata mistä se vatsa tykkää tai ei tykkää. Ja kaikkeen tottuu. Jopa elämään ilman rakkaita omenoita :/ (been there, done that).

      Nuo vatsan tutkimukset ei taida koskaan olla mitään kovin mukavia. :/ Ja itselle tuli sama mieleen, että näkyykö siellä kaikki mitä tahdotaan kiinni saada, jos nyt alkaisi karsia ruoka-aineita.. Mitään tietoa mulla ei kyllä ole, kunhan tuli sellainen fiilis. Esim. keliakia -testikin on sellainen, että jos on jo gluteenit karsittu, sieltä pukkaa todennäköisesti negatiivista, vaikka oisikin keliakia. Toivotan sulle joka tapauksessa tsemppiä hurjin määrin vatsan ja tutkimusten kanssa!

      Poista
  10. Kiitos tästä postauksesta! Itsekin kärsin IBS:tä ja mahdollisesti gluteeniyliherkkyydestä. Sain hyödyllisiä linkkejä, kiitos Jaakkolan linkkaamisesta :) Olen huomannut että raa´at kasvikset sopii tosi huonosti mm. porkkanaraaste, mutta keitettynä taas ei ongelmaa. Parsakaalikin käy hyvin, mutta sitä olen syönyt vain keitettynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sulle kommentista! Hieno homma, jos löytyi uusia hyödyllisiä sivustojakin. Kaisa Jaakkolahan on mulle melkein jumala(tar). ;) Hänen kirjoistaan oon oppinut kehostani aivan tajuttoman paljon!
      Mulla tuppaa olemaan aika pitkälti sama, että kypsänä ei tietyt ainekset aiheuta mitään, mitä sitten taas raakana aiheuttaa. Taitaa meillä massut vaan olla niin herkkiä, ettei pysty käsittelemään niin helposti raakana. Kypsä kuitenkin sulaa aina helpommin.

      Poista
  11. Tuttuja tuntemuksia. Pallovatsa on minunkin vaivani. Mutta mutta, kun tuolla ei-listalla ovat ihan KAIKKI minun parhausruokani. Eihän tuossa jää enää mitään hyvää syötävää!
    Itse olen muuten saanut apua ruoansulatusentsyymeistä (esim. Sinaire - sitä ostan aina Suomessa käydessäni). Poistaa turvotusta ja ilman kehittymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on kyllä niin harmittavan yleisiä juttuja. :/ Jostain uutisesta tänään luinkin, että joka kymmenes suomalainen kärsii IBS:stä. Niissä ei varmaan ole diagnosoimattomia edes mukana.

      Eihän tuo lista ole onneksi mikään ehdoton lista, ja riippuu tietysti oireiden hankaluudesta ja rajoittavuudesta normaaliin elämään, että miten paljon pitää karsia ja mitä. Mulla on tuo turvottelu ja ilmavaivat vain yksi osa koko isoa soppaa ja siksi olenkin ajautunut pitkälti noudattamaan tuota jo ennen kuin siitä tiesinkään. Oman kehon kuuntelulla pääsee pitkälle ja ruoka-aineita voi aina testata yksitellen, että tuleeko niistä edes oireita. Ei tosiaan mullekaan kaikesta tule, mitä listassa lukee.

      Mä olen kokeillut entsyymeitäkin ja kas kummaa, meni vasta aiempaa huonommaksi. :D Mulla vaan toimii kaikki päinvastoin.. :') Mutta hieno homma, että olet itse saanut apua niistä! Lähiaikoina aloittelen nuo maitohappobakteerit, katsotaan miten niiden kanssa käy. Olen varautunut, että alkuun menee huonommaksi, siitä on varoiteltu, mutta sitten pitäisi helpottaa. Katsellaan. :)

      Poista
  12. Hei mistä tilasit noi probiootit? Ite just kans kattelin Kaisa Jaakkolan listaa probiootit mielessä, mutta iHerb voi olla ongelma tullimaksujen ja 20 euron rajan takia... (Toki sähän et asunutkaan Suomessa kun noita tilasit.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. iHerbistä me nykyään tilaillaan. Laitetaan aina menemään suurempi tilaus kerralla, kun noita kaikenlaisia lisäravinteita on kuitenkin käytössä. Aina niistä on jotkut loppumassa. :) Tullimaksut on meillä ollut kovin pieniä, ei yli kipurajojen. :')

      Poista