Moni myös varmaan muistaa miten olen joskus pohtinut, että vaikka itselleni tuo tuntimäärä on sopiva ja siitä saa riittävästi energiaa pitkin päivää, onko se riittävä määrä keholleni ja lihaskehitykselle? Tätä olen miettinyt viime aikoina vieläkin enemmän. Syy on se, kun tuossa oli se poikkeuksellinen viikko, jonka aikana nukuin yössä yhdeksästä yhteentoista tuntia. Treenit kulki ihan ennätyksellisen hyvin, lisäilin painoja ja kehityin toistoissa. Kun palattiin takaisin normaaliin unirytmiin, sain tipauttaa painot myös takaisin normaaliin. Nukunko liian vähän lihaksilleni?
Tätä pohtiessani päädyttiin kokeilemaan sitä, että nukutaan edes tunti enemmän. Nukkumaan sai mennä jo yhdeksältä, mikä on sinänsä hieman tylsää, mutta aamusta ei voi nipistää niin luonnollisesti sitä nipistetään sitten illasta. Ensimmäiset kaksi yötä meni sinänsä onnistuneesti, joskin heräsin molempina öinä herätyskelloon kesken unen näkemisen. Silloin en herää kunnolla koko päivänä, sitä joutuu repäisemään itsensä jostain niin toisesta maailmasta tähän maailmaan. Mm. tämän seurauksena kahdeksan tunnin unien jälkeen olen enemmän väsynyt ja energiaton kuin kuuden tai seitsemän tunnin unien jälkeen.
Ja tosiaan, kuten kirjoitin, ensimmäiset kaksi yötä meni onnistuneesti. Kolmas alkaa olla jo takeltelua. Nukkumaan pitää mennä ennen kuin oikeasti nukuttaa. Vaikka olisin energiaton pitkin päivää ja väsynytkin, ei minua nukuta. Ja yksi asia mistä en yhtään pidä, on mennä nukkumaan ennen kuin nukuttaa. Kolmantena iltana sain odottaa 20-30min ennen kuin uni tuli. Normaalisti siihen menee korkeintaan viisi minuuttia ja se on minusta ihan luksusta! Lisäksi yöllä tulee heräiltyä useammin, jos nukahtaminen on ottanut aikansa. Kääntää kylkeä, asettaa tyynyä.. Jos menee useana iltana nukkumaan ennen kuin nukuttaa, sitä on siinä tilassa, että odottaa koko yön herätyskellon jo soivan.
Periaatteessa ollaan tilanteessa, että miksi muuttaa jotain sellaista, mikä on jo hyvä näin. Uskoisin sen edelleen olevan hyvä näin, jos tuossa ei olisi ollut sitä poikkeuksellista viikkoa välissä, jolloin unta riitti enemmän ja treenitulokset nousivat kohisten. Silloin se oli tosiaan mahdollista nukkua niin monta tuntia enemmän per yö, koska tilanne oli täysin poikkeuksellinen, ja olin uupunut sekä henkisesti että fyysisesti. Silloin unta riittää (tosin pari viimeistä yötä oli jo pyörimistä). Vaikka kuinka treenaan kovin ja paljon, se ei ole tarpeeksi uuvuttamaan pitkiä yöunia varten. Pitää treenata extrakovin ja extrapaljon. Siihen en kuitenkaan ryhdy tämän takia.
Mutta mietityttää se silti. Esimerkiksi kun miettii, mitä kaikkea kehossa pitäisi ehtiä tapahtua yön aikana; pitää palautua, kehittyä, kasvaa, sekä mm. erinäisten hormonien pitää saada hommansa hoidettua yön aikana. Ehtiikö tämä kaikki tapahtua sataprosenttisesti kehossani kuudessa-seitsemässä tunnissa, vai jääkö jokin prosessi kesken? Jos jää, kuinka paljon? Kuinka paljon voisin kehittyä ja kuinka paljon nopeammin kasvattaa lihasmassaa, jos nukkuisin enemmän? Voi kun jollain olisi tarjota vaikka prosentteja mulle, tai tutkimuksia aiheesta!
Nukun tarpeeksi minulle, mutta onko se tarpeeksi treenaavalle minulle?
Onko mun lihakset tälleen tuolla ihon alla?? :D :D |
Aikoinaan, kun terveysongelmat tuolla niskan seudulla alkoivat eikä syytä tiedetty, aloin nukkua istuma-asennossa. Alkuoireet, ne kaikista pelottavimmat, kun iskivät makuulle mentäessä. Nukuin istuen ainakin kaksi vuotta. Alkuun kuukausia sohvalla, jossa oli helppo olla tuossa asennossa. Sänkyyn paluu pelotti, mutta jättimäisten tyynyjen avulla se oli lopulta mahdollista. Kesti kuukausia, ennen kuin nukuin siinä kyljelläni, koko yläkroppa edelleen kohotettuna. Noiden aikojen jälkeen olen vähentänyt tyynyjen määrää pikkuhiljaa. Nykyään on sänky ja tyyny tempuria, enkä koskaan enää vaihtaisi pois! Tempur-tyynyn alla on toinen tyyny (normaali, ohut), mutta asento on nykyään niin, että olen silti vaakatasossa. Tuo alempi tyyny mahdollistaa sen, että olkapäät en mene lysyyn (kohti kaulaa), kun nykyään nukun aina kyljelläni. Välillä kokeilen ottaa sen viimeisenkin tyynyn alta pois, mutta asento on näillä hartioilla todella epämukava ja tuntuu, että verenkierto blokkaantuu samantien.
Muita nukkumistapojani avatakseni: yksi ekstratyyny on tuossa kainalossa halissa, joka päällä lepää päälimmäinen käsi. Tuo on tuonut ihan hirveät määrät helpotusta trigger -kipuihin, jotka öisin saattaisivat juilia, kun olisivat venytyksessä ilman tuota viritystä. Jos käännän kylkeä, nappaan tuon tyynyn mukaani. Preferoin nukkumista vasemmalla kyljellä. Silloin nukun sikeimmin. Joka yö herään silti kerran, kun olen kiepsahtanut selälleni (useimmiten niska vääränä), josta käännyn taas takaisin vasemmalle kyljelle.
Aina en voi kuitenkaan nukkua vasemmalla kyljellä, koska mun nenäni vinkuu niin päin. :D Oikea sierain usein ujeltaa, ja se on sellainen asia mitä en siedä itseltäni enkä mieheltäni. :D Jos käännyn oikealle kyljelle, sierain ei ujella. Veikkaan, että tämä liittyy jollain lailla mun poskionteloiden polyypeihin. Oikealla kyljellä nukkuessa sitten taas alkaa oikea käsi särkeä keskellä yötä ja loppujen lopuksi todennäköisesti käännyn vasemmalle jossain kohtaa. Suussa mulla on joka yö purentakisko (eli härpyysi, kuten se meillä tunnetaan), koska narskutan hampaitani todella pahasti ilman sitä. Tuo tietysti on ihan s**tanasta jännitysniskalaisena, jos sitä en käyttäisi. Ennen heräsi aamulla hampaat kipeänä ja posket turvoksissa ja niska tietty hellänä ja korvat soi. Onneksi on härpyysi olemassa! Pureskelen kyllä päivisinkin hampaita yhteen, mutta siihen sentään pystyy vaikuttamaan heti kun sen huomaa.
Nyt tahtoisinkin kuulla teiltä teidän unimääriä, miksi se määrä on sopiva juuri sinulle, millainen olo on jos olet nukkunut liian vähän ja onko sinun mahdollista nukkua liian paljon? Itse tosiaan olen väsyneempi kahdeksan tunnin unien jälkeen kuin seitsemän tai kuuden! Saa jakaa myös nukkumistapoja ja tarinoita!
Ja tietysti, jos joku osaa heittää jotain faktaa siitä, kuinka paljon kehoni ihan oikeasti tarvitsisi unta, jotta kaikki tarpeellinen ehtii tapahtua ja kehitys olisi optimaalinen, ole hyvä ja kerro ihmeessä! Unelmoin, että joku sanoisi, että kuuden tunnin yöunilla vähennän kehitysnopeuttani tai -kykyäni niin ja niin monta prosenttia verrattuna kahdeksan tunnin uniin. <3 Tietysti myös kaikki muukin kuin lihaskasvuun liittyvä tieto on tervetullutta, öisin kuitenkin kehossa tapahtuu kaikenlaista muutakin!
Olipas kiva teksti! ihan innoistuin aiheesta :D
VastaaPoistaite pyrin nukkuu 8-9 tuntia joka yö. oon kokenut sen hyväks määräks, että jaksan koko päivän paahtaa menee ja urheilla tietysti :) joskus, jos unet jää vähiin eli alle 7 tuntiin, nii oon helpommin ärsyyntyvä. nii, ja viikonloppuna voi mennä 9-10 tuntiakin :) Mutta tosiaan toi sama homma ku sulla, että herään aina aikasin, joten jos haluu nukkuu paljon, nii täytyy mennä viikonpäivästä riippumatta ajoissa nukkuu.. ja mä meenki aina joskus 21-22 aikaa :)
Kiva kuulla että oikein innostuit. :D Me mennään samoihin aikoihin nukkumaan! Taitaa olla herätys sitten vähän eri aikaan, kun en saa ihan noin montaa tuntia unta. :) Meillä ei myöskään valvota viikonloppuisin sen kauempaa, ellei sitten ole aamulla nukkunut hieman pidempään. Sitten unikin tulee yhtä monta tuntia normaalia myöhemmin. Valveilla oltu aika on kuitenkin aika lailla vakio.
PoistaIte nukun yleensä saman verran arkena ku sinä, tosin välillä on lipsahdellut vähän sinne alle 6 tuntiin hups :P
VastaaPoistaEn osaa vaan mennä tarpeeks aikasin nukkumaan, ku oon sellanen yökukkuja!
Alle kuusi tuntia on jo aika vähän, tosin kyllä silläkin silloin tällöin pärjää. Tuossa kun mieheni aikoinani tapasin, me mentiin nukkumaan aina vasta aamulla ja nukuttiin päivästä toiseen vaan 4-5 tuntia. Tätä jatkui viikkoja! Eikä väsyttänyt. Töissäkin käytiin. Rakkaus piristää kummasti. :D
PoistaMä olin ennen ihan selkeä yökyöpeli ja vihasin aamuja. Kunnes löysin aamuista taikaa ja nyt olen aivan ehdottomasti aamuihminen! :)
Kiinnostava postaus, koska olen itsekin "univammainen" :D Oma tyyny (2), yksi kainalossa, peitto puoliksi jalkojen välissä, menen nukkumaan vasemmalla kyljellä, (paitsi jos kissa änkeää juuri naaman kohdalle) :D mistä yleensä kierähdän selälleni hetken päästä ja nukahdan siihen, nukahdan yleensä tosi helposti. Uni on myös tosi tärkeää mulle, en pysty toimimaan kunnolla, olen kiukkuinen, treenit ei kulje ja tekee mieli kaikkea herkkua jos en nuku. Joskus luin jostain, että ihmisen olisi hyvä herätä 1,5h unisyklien mukaisesti. (3 tunnin jälkeen unisyklit REM-unen alusta seuraavan REM-vaiheen alkuun kestävät kukin n. 90 minuuttia) Joten pitäisi siis nukkua 4,5h/6h/7,5h/9h.. Ja mulla on toiminut tämä, paljon virkeämpi olo herätessä, kun ei kiskota ylös kesken syvän univaiheen :) Työpäivinä tulee nukuttua tuo 6/7,5h, viikonloppusin enemmän! Sori pitkästä kommentista ;) Mutta tää puhuttaa yleensä ystävienkin kanssa, kun kaikilla on niin erilainen unentarve :)
VastaaPoistaJee kiva kuulla, että muitakin univammaisia löytyy. :D Nää unisyklit oli tosi mielenkiintoisia ja olen niitä nyt pohdiskellut kun olen mennyt nukkumaan. Esimerkiksi viime yönä unta tuli vain tasan kuusi tuntia ja olen aivan energiaa täynnä tänään!
PoistaJa kommentit saa olla ihan vapaasti vaikka kokonaisien kirjojen mittaisia. :D
Minä nukun noin yheksän tuntia joka yö. Ihan lähinnä siitä syystä että aikasemmin ei oikeen tarvii noista ylös kun en selän takia käy töissä. Herään kyl tosi pirteenä 99% aamuista, en sit tiedä että miten toi vaikuttaa lihaksiin kun oon aina nukkunu tämän verran. :D
VastaaPoistaMä luulen, ettei ainakaan huonosti vaikuta lihaksiin. :D
PoistaNukun 7-8h vuorokaudessa, mutten koskaan putkeen. Yleensä menee kahdessa osassa, joskus kolmessa. Eilen esim. nukuin klo 19-21 ja n. 00-05. Hoksasin joskus parikymppisenä, että koska mulla kerran on hyvät unenlahjat ja voin nukkua silloin kun nukuttaa, niin miksi väkisin vetäisin ns. normaalirytmissä. Olin yleensä sinnitellyt illalla hereillä väkisin klo 22-23 saakka. Ei ne viimeiset tunnit mitään laatuaikaa olleet. Nykyisin tosiaan otan tässä illalla parin tunnin unet ja kun herään, niin laitan vielä eväitä seuraavalle päivälle, vien koirat pihalle, datailen ehkä vähän.
VastaaPoistaPari vuotta sitten löysin tälle ilmiölle nimenkin; polyphasic sleeping. En ole yksin, vaan meitä on muitakin! Ja jostain luin, että lihaskasvu on tehokkainta juuri nukahtamisen aikaan, eli mikäs tässä on nukahdellessa monta kertaa vuorokaudessa ;).
Tää oli tosi jännä, en ole ennen kuullut kyseisestä nukkumistavasta. Ja aivan loistavaa, teikä kasvattelee lihaksia sitten useamman kerran päivässä. :D
PoistaIhan mahti kirjoitus jälleen kerran! :)
VastaaPoistaNykyään kroppa vaatii sellaisen 7-8h unta yössä, siis ihan joka yö. Vuodenvaihteessa koin kuitenkin "yhtäkkisen vanhenemisen", kun jouduin toteamaan ettei keho enää anna nukkua aamuisin. Vielä viime yönä unirytmi meni suunnilleen niin, että 23 aikaan sänkyyn (lukemaan), 24 unille ja 10-11 välillä ylös. Ja päivisin vielä päikkärit siihen päälle. Nykyään silmät alkavat painumaan jo noin 20:30 aikaan ja normaalitilassa nukahdankin viimeistään 22, kotiviikonloppuna ihan viimeistään 23. Arkisin herään kuudelta, viikonloppuisin kroppa herättää viimeistään kasilta. Kuitenkin kun olen kotipuolessa käymässä tai keikoilla, niin unirytmi sekoaa valvomisen takia ja on sitten sekaisin yleensä keskiviikkoon tai torstaihin asti (en saa unta vaikka väsyttää ihan hirmusti, aamuisin en herää herätyskelloon...). Eli mahdollisimman hyvin yritän toteuttaa arkirytmiä myös viikonloppuisin :)
Mielessä pyörivät asiat vaikuttavat heti unen saamiseen ja valitettavasti olen niitä vatvova ihminen. Sen lisäksi puren hampaita yhteen, mutta varaa ei ole vielä ollut siihen kiskoon - on kyllä hankintalistalla kohdassa "jossain vaiheessa". Tilanteesta riippuen heräilen öisin joko kaikkeen mahdolliseen (jolloin yleensä tungen tulpat korviin ja sen jälkeen heräilen siihen, kun toinen tulppa tippuu ja se pitää laittaa takaisin) tai sitten en herää yhtään mihinkään. Peiton pitää myös olla riittävän paksu, samoin tyynyn :D
Kaipaan niitä nuoruusaikoja, kun pystyi nukkumaan kevyesti kellon ympäri - yleensä meni nukkumaan aamuyöstä ja heräsi iltapäivällä (vasinkin silloin kun oli baarimikkona). Toisaalta tässä nykytilassa on jokseenkin järkevä rytmi, jonka keho on ihan itse mielestäni itselleen järjestänyt - miksi mennä muuttamaan jotain, joka selvästi toimii :) Viikonloppuisin olisi kiva olla samassa rytmissä miehen kanssa, mutta minkäs teet.. Koen tämänhetkisen tilan itselleni sopivaksi; rytmiä ylläpidetään arkisin ja muulloinkin mahdollisuuksien mukaan, jos nukuttaa enemmän niin kuuntelen kroppaa ja nukun, vaikka pää onkin ehkä kuutamolla sen jälkeen. Liian vähäinen uni aiheuttaa nälkää (etenkin hiilarihimoa) ja kiukkuisuutta, joten mielummin sopivasti unta :)
Tulipas pitkä kommentti..ohohups :D
Mulle on käynyt aika pitkälti sama ilmiö noiden nukkumaanmenoaikojen kanssa. Ja sama juttu - jos on jossain reissussa, keikalla tms. käynyt, niin ihan menee rytmit ja kropat sekaisin, toipuminen kestää selkeästi monta päivää. Huh, voi niitä aikoja kun tein vuorotöitä.. Silloin nukuin helposti kellon ympäri ja enemmänkin. Aamuvuoroa varten (herätys kolmen-neljän aikoihin) saatoin mennä nukkumaan jo vaikka kuudelta illalla! :O
PoistaHarmi, että sulla valvottaa mielessä pyörivät asiat. :/ Purentakisko on myös tosiaan ihan jäätävän kallis! Muistaakseni mulla maksoi kaikkineen viitisensataa euroa. Jos ihan en väärin muista, sain rahat kyllä työpaikan sairauskassalta takaisin (aivan kuten kaikki magneettikuvaukset ym. yksityisillä lääkäreillä käynnit silloin). Että vaikka oli vuorotöitä, niin jotain hyvää siinä paikassa silti oli. :D
Kommenttisi oli ihanan pitkä! :D
8 tuntia +-15 minuuttia on miulle se optimaalisin. Yhtään enempää tai vähempää, niin oon seuraavana päivänä joko kunnon möhnääjä tai p*rseeseen ammuttu karhu :)
VastaaPoistaMä ensin katsoin, että sulla oli tuossa +15min. Heti tuli mieleen, että EIKAISEVAANOOTORKUTUS?? Hahaa, meillä päin tunnetaan sanonta 'torkutus on saatanasta'. :D :D Heh, voinet kuvitella tuosta torkutetaanko meillä koskaan. :')
PoistaHyvä ottaa esille näin tärkeä aihe. Mä ainaki huomaan heti jos ei tuu nukuttua tarpeeks, on iha kahvilla koko päivän ja meinaa nukahtaa pystyyn :D kyllä urheilija tarvii enemmän unta ku keskiverto ihminen! Miksei tästä puhuta siinä missä ravinnostaki?? Vai eikö asiaa oo tutkittu.. hmmmm.
VastaaPoistaTreeni, ruoka, lepo. Niin tärkeitä asioita kaikki, mutta tää viimeinen jää monesti aika selkeästi vähemmälle huomiolle. Muutenkin kuin nukkumisen osalta tietysti. Ne lepopäivät!
PoistaHyvä postaus. Oon itse pohtinut samaa asiaa monesti :) Ite nukun yleensä noin 7 tuntia. Jos jää alle, niin olo on kuin krapulassa. Jos menee yli seitsemän tunnin, niin väsyttää ihan julmetusti koko päivän. Ilmeisesti liikaakin voi siis nukkua? :)
VastaaPoistaJee, joku toinenkin kokee voivansa nukkua liikaa! :) Ihan ehdottomasti sama täällä. Silloin on samalla tavalla höttöinen olo kuin että jos olisi nukkunut vain jotain neljä tuntia. Mulla tuo raja on monesti juuri tuossa yli seitsemässä, niin kuin sullakin. :) Kahdeksan on liikaa!
PoistaLihasten ja koko kehon levon ja kehityksen kannaltahan sanotaan, että olis hyvä nukkua 7-8h/yö. Mutta miten sitä on tutkittu? En tiedä. ;)
VastaaPoistaIte nukun n.7-8h/yö. Useimmiten oon virkein niinä päivinä kun herään ilman herätyskelloa. Ajattelen, että silloin keho itse ilmoittaa nukkuneensa tarpeeksi. :)
Eikku tuolla kirjoittaa tuosta polyphasic sleepingistä. Meillä oli PT-koulussa yks unitutkija. Se kerto just tästä. Se sano, että ois vuorokauden aikana tärkeä nukkua juurikin tuo n.7-8h, mutta sen voi nukkua "erissä". Ja näin moni tekee.
Mutta toisaalta se myös sanoi sitä, että unentarve vähenee iän myötä. Ei kaikilla, mutta osalla.
Ja rakkahin, kun sun muskeleita katsoo, niin eiköhän ne saa lepoa juuri niiden tarvitseman määrän sun rytmillä. ;)
Mwah! <3
Niin, mä tarviin sitä FAKTAA TISKIIN. :D Mun pitää aina tietää miksi, tai sitten en usko! :D Ellei ole omakohtaisia kokemuksia. Tästä mulla nyt tietty vähän jo sitten on, kun enempi nukkumalla nousi enempi punttikin. Hmph. Ihan tyhmää. :D
PoistaMä toivoisin kanssa joskus voivani nukkua kokeeksi sen verran, että kun keho ilmoittaa, että nyt on nukuttu tarpeeksi. Kissa ehtii vaan aina ensin. :D Tosin silloin on jo aika lailla aina ihan valmis nousemaankin!
Tuo osissa nukkuminen on kiehtova juttu! Ei kyllä olisi mulle ollenkaan sopiva, kun en edes päikkäreitä suostu koskaan ottamaan. Mutta kiehtova se on, ihmisiä on niin erilaisia!
Hihah, mut entäs jos nää muskelit olis ainaski TUPLASTI suuremmat jos nukkuisin enemmän?!? ;) MWAH! <3
Tosiaan, se unisykli on vissiin sen 1,5h, jolloin on tosiaan välillä sikeämmässä ja välillä vähemmän sikeässä unessa. Mulla unentarve riippuu lähinnä stressitasosta ja liikunnanmäärästä. Mutta suurin yksittäinen juttu on vuodenajat. Pimeimpään aikaan talvella tuntuu siltä, että mikään unimäärä ei riitä ja aina herää sieltä sikeimmästä unesta. Joskus saattaa aamulla kello soida kymmenenkin minsaa, ennenkuin edes tajuan sen soivan. Huomasin tuossa keväällä, kun aamut alkoi olaa valoisampia, että herääminenkin on helpompaa. Nyt on taas vaihe, kun aamut on tosi vaikeita (yllättäen sen jälkeen kun siirrettiin kelloja...).
VastaaPoistaArkisin menen nukkumaan siinä 22-22.30. Ja kello soi 6.30. Paitsi, että pääsen ylös vasta klo 7 kun pakotan itseni. Nyt kun olen taas alkanut liikkumaan enemmän, treenin jälkeiset aamut ja päivät on aivan hirveitä. Nukkumaan mennessä mua ei aina erityisemmin väsytä, mutta uni tulee varmaan vartin sisällä lähes aina.
Voisko olla niin, että tuo 7-8 tuntia on keskiarvo ja jotkut tarvii enemmän ja toiset vähemmän. Mun mielestä se, että menee väsyneenä nukkumaan ja herää virkeänä on parempi mittari kuin se, että laskee montako tuntia unta yössä saa. Nukkuu sitten enemmän jos nukuttaa ja tarvittaessa vaikka päiväunia (lauantaipäivän päikkärit päiväpeiton päällä viltin alla talvella on jotain niiiiin luksusta).
-Anna-
Ai nii, mullakin on tuollanen tempurin tyylinen tyyny (ei taida olla aito tempur) ja voi vitsi. Tekee mieli kuskata sitä kyläpaikkoihinkin mukana, kun se on niin mahtava nukkua.
Poista-Anna-
Olen huomannut pitkälti samaa, että vuodenajat vaikuttaa unentarpeeseen jonkin verran. Täälläkin nukuttiin pimeään aikaan viikonloppuisin huomattavasti pidempiä unia, kun silloin oli mahdollisuus. Ei vain enää herännyt automaattisesti niin aikaisin. Eikä ollut kyllä kissakaan silloin herättämässä ajoissa, kun tuokin nukkuu pidempään kun ulkona on pimeää.
PoistaSe 7-8 on varmaan se keskiarvo. Toisille riittää vähemmän, toisille enemmän. Mutta mietin, että lihaskehityksen kannalta ajateltuna on olemassa jokin aika vakiomäärä, ihmisestä riippumatta, että yleensäkin tarvittavat hormonit pääsee pörräämään ja optimaalinen palautuminen on mahdollista. Kyllä mua vähän mietityttää kuinka paljon sabotoin omaa kasvuvauhtia sillä, että ei uni maistu niin pitkään kuin pitäisi. :/
Mä en muuten ota koskaan normaalisti päikkäreitä. :) Kyllä on sitten maailmankirjat sekaisin! Keskimäärin varmaan kerran, kahdesti vuodessa. Silloin on päällä jokin suurempi uupumustila tai esimerkiksi läpi iskeneet menkkakivut, johon ei pilleri pääse vaikuttamaan ilman nukahtamista.
Ja tempur on <3
Onko sulla sitten kiire kasvaa?
Poista-Anna-
Kaikkimullehetinyt!
Poista;)
Itse nukun juuri tuon 7-8 tuntia useimpina öinä, paitsi yleensä sunnuntain ja maanantain välinen yö saattaa jäädä hieman lyhyemmäksi. Tosi lyhyiden (4-5h) yöunien jälkeen on helppo HERÄTÄ, mutta heräämisenjälkeisessä loppupäivässä ei sen sijaan ole mitään helppoa.
VastaaPoistaHerätyskello soi arkena 3.20, joten siitä voi laskea, kuinka hemmetin aikaisin joudun arkena pääni tyynyyn painamaan. Varsinkin kesällä se on t-o-d-e-l-l-a raivostuttavaa kun aurinkokin paistaa vielä ihan täysillä, mutta onneksi sentään silmälappu ja korvatulpat on keksitty!
Myös lomalla ja viikonloppuisin tulee herättyä itsestään aikalailla 8 tunnin unien jälkeen, joten se taitaa olla ainakin minulle se optimaalinen unentarve. Jos olet itse kokenut tuon 6 tuntia sopivaksi määräksi, niin mitä sitä muuttamaan! Vaikka ne pidemmät unet saisivatkin punttipainot nousemaan, niin en tiedä onko se tuon kuvailemasi "nukahtamisstressin" eli sängyssä pyörimisen ja kesken unia heräämisen arvoista.
Hei sama juttu, tosi lyhyiden yöunien jälkeen herääminen on ihan superhelppoa! Jossain kohtaa se väsymys vaan iskee ja siihen ei enää autakaan mikään.
PoistaHuh, sä heräät aikaisin. :O Tuolla ylhäällä jo kommentoinkin, että samoihin aikoihin itse joskus aikoinaan sain heräillä aamuvuoroissa, ja illalla kuudelta oli toisinaan jo untenmailla. :D
Jeps, eipä sitä voi väkisin koittaa alkaa nukkua enempää, jos ei unta vain yksinkertaisesti riitä. Sen arvoista se ei sentään ole. Tarttee treenata siis kahta kovemmin. :D
Tuli mieleen tekstiäsi lukiessa yksi tutkimus, josta liikuntafysiologi työkaverini kertoi jo aikoja sitten. Siinä oli tutkittu "ylimääräisen unen" vaikutusta urheilijoiden palautumiseen ja todettu, että 10 tuntia nukkuneilla itseasiassa palautuminen (ainakin lyhyellä aikavälillä) oli parempaa verrattuna 6-8 tuntia nukkuneisiin. Tuota tutkimusta en valitettavasti netin syövereistä löytänyt. Sitä etsiessäni törmäsin yhteen opinnäytetyöhön (http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/40045/Ruohonen_Saara.pdf?sequence=1) jossa taas sanotaan näin: "Palautuminen on tehokkainta
VastaaPoistaunen alussa, eikä unta siksi kannata pidentää sen loppupäästä. Tämä tarkoittaa
sitä, että mitä pidempään nukutaan harjoitusta seuraavana aamuna, sitä
vähäisempää on tulevien yöunien tarve. Näiden unien aikana ei välttämättä
päästä syvään uneen, joka on palautumisen kannalta merkittävintä." Eli minä ymmärtäisin, että pitkäkestoinen uni ei ole niin tärkeää kuin säännöllisyys unien pituudessa. Otappa tuosta nyt sit selvää :D
Ainiin, täällä myös nukutaan purentakiskon kanssa, joka meillä tunnetaan myös sössöttimenä :D Meni nimittäin aikansa ennen kuin oppi puhumaan se mötikkä suussa kuulostamatta idiootilta (ja sekös oli miehestä hauskaa) :)
Molemmat todella mielenkiintoisia juttuja! Kyllä mä itse nyt uskon siihen, että mulla olisi huikeampi kehitys, jos unta riittäisi enemmän. :/ Useammin saisi nostaa käytössä olevia painoja, kun toistot lisääntyisivät. Ja lihakset kasvaisi kohisten, ratkeaisivat liitoksistaan! Kyllä! :D
PoistaHahaa, meillä härpyysi, teillä sössötin! :D Ei oo kyllä helppoa sen kanssa puhuminen! Ja voi sitä kuolan määrää, kun suu ei pysy kiinni sen kanssa nukkuessa.. :'D Ai että, miten söpöä! :D
Tässä on aika informatiivinen podcast nukkumisesta (voi kuunnella tai lukea): http://chriskresser.com/why-most-people-are-sleep-deprived-and-what-to-do-about-it
VastaaPoistaKiitos! Mielenkiintoinen juttu tuo tosiaan on.
Poista