torstai 30. elokuuta 2012

Lisäkaloreita päivään?

Kerroin aikaisemmin tässä postauksessa nälästä, miten minulla menee vaiheittain nälkäkausi ja sen vastakohta, jossa ei ole nälkä ollenkaan ja vatsa on aamusta iltaan pallona. Tämä on aina noudattanut samaa kaavaa, jossa nälkäkausi (joka kestää noin viikon) tulee tietyssä vaiheessa kiertoa. Sitä seuraa aina melkein parin viikon en tahdo syödä mitään -kausi. No, nyt alkoi yllättäen varoittamatta uusi nälkäkausi ihan väärässä paikassa kiertoa. Taisi olla jo sunnuntaista lähtien kun on ollut kutakuinkin nälkä koko ajan. Olen aamulla ennen treeniä ollut ihan hätää kärsimässä, kun normaali välipala ei riitäkään, vaan uusi nälkä hyökkää puolessa tunnissa. Taas pitää syödä ja odottaa hetki sen laskeutumista, jotta närästykseen taipuvainen vatsani antaisi minulle rauhaa treenissä. Ja kun odotan sen laskeutumista puolikin tuntia, taas on uusi nälkä!

Vatsalle ruokaa!

Tuo jatkuu koko päivän. Ennen treeniä se on haitallisinta, koska en suostu treenaamaan nälkäisenä, voimatkin se vie, ja välipalailu useaan otteeseen johtaa siihen, että aamupäivän treeni on melkein jo keskipäivän treeni. Ruokailun jälkeen sama juttu. Syön vatsani täyteen ruokaa ja perään juon ison kupin kahvia - ja tunnin kuluessa on nälkä. Tuo nälkä menee tosin ohi jonkin ajan kuluttua. Mutta illalla sitten taas sama. Kun alkaa nälkä orastella ja syön proteiinipatukan, mikä siis on tuhti ja syön sen joka ilta samoihin aikoihin ja se pitää (viime aikoihin asti..) nälkää kolmekin tuntia, nyt saan siitä entistä suuremman nälän! Ja toisinaan aivan välittömästi syömisen jälkeen. Se ei myöskään laannu.

Olenkin nyt tämän viikon syönyt siis vähän enemmän. Kun on ollut nälkä, olen syönyt. Ainoastaan illemmalla olen kestänyt nälkää, sillä sinne en ole vielä keksinyt sopivaa välipalaa, ja päivän viimeisenä nautittava rahka on sen verran tuhti, että siihen kerää mielellään vähän nälkää. Mutta muuten olen siis ottanut pari välipalaa lisää. Esimerkiksi tänään crossailun jälkeen oli pikkunälkä ja piti kestää suihkun yli ruoan saamiseksi, söin tällaisen:

Epämääräisen näköistä? :D Mangoa, kanelia ja mandelmusia. TAIVAALLISTA!!

Ennen treeniä olen lisännyt normaalin välipalan lisäksi banaanin. Banaani on todella hyvä tuohon, koska se ei närästä. Voi vaikka syödä minuuttia ennen treenin alkua ja se ei nouse ylös. Vähissä meinaan on nuo vastaavat.

Viime aikoina olen nyt miettinyt, että jos tämä nälkäkauteni ja turvottelukauteni ei johtuisikaan mistään kuukautiskierrosta, varsinkin kun nyt hyökkäsi ihan väärässä kohtaa. Jos se johtuukin siitä, että menen liian alhaisilla kaloreilla joka päivä. Keho sietää sitä jonkin aikaa, sitten alkaa huutaa ruokaa kun on menty liian vähällä -> syön enemmän sen viikon verran kun se huutaa -> huuto loppuu ja keho meinaa, että nyt on taas tankattu hetkeksi ja laittaa nälän tunteen ihan kokonaan katkolle. Painohan mulla ei putoa tai nouse muutamasta sadasta kalorista suuntaan tai toiseen, eli sillä en voi mitata sitä syönkö liian vähän. Päättelin kehoni toiminnasta, että näin saattaisi olla. Ajattelinkin tästä syystä kokeilla lisätä ihan 200kcal - 300kcal päivään. Jos se veisi pois nälkäkaudet ja toivoisin, että voisi viedä pois myös sen turvotuskaudenkin. Jos se tasoittaisi menoa niin, että kumpaakaan ei kehon tarvitsisi enää tehdä, vaan se voisi ottaa rennosti, koska ravintoa tulisi tarpeeksi joka päivä.

Onko tuo mun kylkilihas taas entistä suurempi?! :O

Olenkin nyt miettinyt miten lisäisin nuo päivääni, sillä ensinnäkään en siedä pakkosyömistä, joten sen pitää oikeasti sopia siihen päivään. Nälkäkautena se onkin helppoa, sillä silloin sitä syö nälkäänsä. Mahdollisen toisen kauden alettua sen pitäisi myös sopia. Määrällisestihän tuo on helppo toteuttaa, kun ei siinä tarvita esimerkiksi montaa pähkinää niin se on täynnä. Haluaisin silti jotain täyttävämpää, jotta se ratkaisisi tämän nälkäilyn myös. Banaanin jätän tuohon ennen treeniä nautittavaksi, se sopii siihen aivan loistavasti. Harkitsin sen ottamista myös aamupalani sekaan, mutta päätin jättää tuohon, koska vähissä on tosiaan ennen treeniä nautittavat ei-närästävät välipalat. Kahta päivässä en voi syödä, sillä kukaan ei roudaa kaupasta sitten sitä banaanimäärää mitä meillä menisi siinä tapauksessa. :D

Luonnollisinta mulle on lisätä aamupalani kokoa. Olen yllättävän tilava aamuisin. :D Tällä hetkellähän menee ne neljä weetabixiä ja jättikuppi kahvia + noin puoli litraa vettä. Kaloreita tuossa on maidon ja protskujauheen ansiosta jo koko weetabix-annoksessa noin 500kcal, eli se on selkeästi päiväni energiasisällöltään suurin ateria. :D Vielä jokunen kuukausi sitten söin kolme weetabixiä ja alkuun se yhden lisääminen toi kovinkin täyden tunteen, mutta nyt on taas niin tottunut, ettei nuo neljä tunnu missään. Banaani menisi sinne varmasti kivasti, MUTTA olen tässä miettinyt, joskos lisäisi yhden weetabixin vielä lisää. :') Minä niin niistä tykkään! Samalla lisääntyisi maidon määräkin ja aamupalan kalorit pomppaisivat sinne kuudensadan pintaan. Eiköhän sillä lähtisi kone hyvin käyntiin. :D Käytännön ongelmia siitä seuraa, sillä viisi ei mahdu tämän hetkiseen kulhooni ja joutuisin ehkä syömään oikein syvältä lautaselta niin kuin normaalit ihmiset. :O Tämä on tosiaan se suurin ongelmakohta. :D Toinen ongelma on se, että weetabixejä on pakkauksessa 24, joten viiden kanssa se menee hankalaksi. Aamulla kaikki ylimääräinen säätäminen on hankalaa.. :')

Meinasin kuitenkin, että kokeilen tuota huomenna. Alkuun varmasti taas on vatsa supertäynnä ennen kuin tottuu. Kunhan ei tarvitse lyllertää treenin läpi niin olisin tyytyväinen. Banaanin ja satunnaisten muiden pikkuvälipalojen kanssa nouseekin päivän kalorit jo kivasti tuon suunnitellun verran ylöspäin. Kokeillaan tällä. Katsotaan, josko vatsa tykkäisi tästä niin kovin, että pääsisi noista kausista eroon ja sen ei pitäisi huutaa 'ruokaa!' tai 'ei ruokaa!' Stay tuned. Tästä tulee jännää.

28 kommenttia:

  1. Tuo kalorien lisäys voi olla hyvä idea! :) Ainakin itse huomasin kun tuota jojoilua oli varsinkin kesällä saada ruokailut tasaiseksi, että välillä oli tosi nälkä ja välillä taas ei yhtään ja sit kun kalorit kirjasin niin huomasin että söin liian vähän. Nyt ei usein ole tollasia nälkäkausia ja yleensä ne on vaan päivän tai kaksi jos olen sattunut syömään liian vähän edellispäivänä. Kyllähän sen 200-300 kaloria varmasti saa ripoteltua pitkin päivää jollain pienillä lisäyksillä kuten noilla pähkinöillä ja banaanilla :) Banaani muuten toimii tääläkin. Monesti ennen treeniä tai pelejä syön sitä kun pitää verensokerin pitkään tasasena ja pitää nälkää hetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tiedän melkein kalorintarkasti, minkä määrän kaloreita syön päivässä. :D Olen ne joskus kirjannut ja laskenut, muutamalla variaatiolla, ja kun mulla se perusrunko pysyy samana päivästä toiseen niin samoin pysyy kalorimäärä. Ei sen pitäisi olla laskien liian alhainen, mutta kokeillaan nyt joskos se oisi silti! :) Mun oma lepokulutukseni on luokkaa 1200kcal päivässä, ja syön siinä 1600kcal päivässä. Eli pitäisi riittää, mutta jospa ei. Ainakin on silti nälkä. :D

      Ootan jo innolla huomista aamua ja viittä weetabixiä. <3 :')

      Poista
    2. Itseasissa ei se kyllä välttämättä riitä!:O 400 kaloria enemmän kuin lepokulutuksessa, ei ei

      Poista
    3. Joo joo (yhtä perusteltu vastaus kuin sunkin väitteesi 'ei ei').

      Ja sehän tämän koko touhun tarkoituksena olikin, että 'itseasiassa ei se kyllä välttämättä riitä'. Jos luet postauksiani lisää, löydät kyllä jopa suhteellisen tuoreista posteista nykyiset kalorimääräni.

      Poista
  2. Sinulla on kyllä ihan eri ruokarytmi kuin minulla. Itse vedän heti aamusta ison kupillisen kahvia (jossa on luonnollisesti reippaasti rasvaa, yleensä voita ja kookosöljyä). Sillä sitten pärjää helposti iltapäivään asti tarvittaessa, tosin yleensä kyllä syön jo jotain aiemmin.

    Silloin kun treenaan, niin se on joskus keskipäivän tienoilla tyhjällä vatsalla, jonka jälkeen tietty pitää syödä jotain.

    Illalla tulee sitten mässättyä ihan kunnolla kaikkea.

    Tyhjällä vatsalla treenaaminen oli aluksi aika ikävän tuntuista, mutta siihen tottui yllättävän helposti. Ihmiskeho kyllä kestää sen - mehän olemme kuitenkin vielä aika pitkälti metsästäjäkeräilijöitä, eli elimistön on täytynyt tottua siihen, että joskus täytyy lähteä raskaalle ja pitkälle ruuanhankintareissulle, kun vatsa on tyhjä. Muutenkin pieni paastoaminen silloin tällöin on ihan terveellistä.

    Vaikka kaloreiden laskemista pidänkin aika turhana, niin varmana rasvaa lisäämällä niitä saa helposti lisää. Kokeile vaikka laittaa aamukahviin kookosöljyä (tosin voi on parempaa) ja sekoitat sen sauvasekottimella tai tehosekottimella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En saisi millään päivää käyntiin ilman jättisuurta aamupalaa! Olen aamuisin hurjan nälkäinen. Ja tilava. :D Syön myös mielelläni parin-kolmen tunnin välein pitkin päivää, koska nälkä on tunne, josta en tykkää - mulla se lisäksi menee nollasta sataan kymmenessä minuutissa ja aiheuttaa vatsassa kipua, jos pääsee yltymään liiaksi. En näe syitä, miksi en tyydyttäisi nälkää ruoalla.

      Itse treenaan aina niin, etten varmasti ole nälkäinen. Lisäksi kofeiini saa aikaan verensokerin laskun liian alas noin kolmen tunnin kuluttua jos en syö välissä, joten treenaaminen siinä tilassa ei ole käytännössä edes mahdollista. Tärisen ja olen heikko, kun en saa ruokaa. Siispä tämä ateriarytmi on minulle optimi - kaloreita lisäämällä sitten toivottavasti vielä parempi.

      Kahvi on minulle suuri nautinto tuollaisenaan kuin se on. En kykenisi missään tapauksessa noudattamaan neuvoasi tässä asiassa. :) Varsinkaan, kun en voita tai kookosöljyä käytä muutenkaan.

      Lisätty energiamäärä tulee tosiaan nyt jatkossa otettua ylimääräisestä weetabixistä + maidosta, banaanista ja vaikka kourallisesta pähkinöitä. Tai jos on huutava nälkä, niin sitten jostain, mikä täyttää paremmin. Eli kooltaan suurempi kuin muutama pähkinä.. :)

      Poista
    2. Oli minullakin joskus niin, että oli pakko syödä kunnon aamupala ja välipaloja pitkin päivää, että jaksoi. Mutta päätin opetella pois siitä, koska sellainen on kuitenkin aika epäkäytännöllistä - aina vähän väliä tulee tilanteita, joissa ei ehdi syömään tarpeeksi usein. Silloin toimintakyky heikkenee.

      Kysymys on ilmeisesti siitä, että kuinka helposti elimistö kykenee käyttämään rasvaa energianlähteenä. Mikäli syö aina vähän väliä hiilareita, niistä muodostuu pääasiallinen energianlähde, jolloin elimistö ei ala polttamaan rasvaa kovin helposti. Silloin tulee riippuvaiseksi muutaman tunnin välein saatavasta hiilariannoksesta.

      Mutta jos opettaa elimistön käyttämään paremmin varastoitunutta rasvaa hyväkseen, pysyy toimintakykyisenä helposti useita tunteja putkeen ilman mitään ruokaa. Ja tällaiseen elimistö opetetaan pakottamalla se toimimaan ilman hiilareita, eli karppaamalla. Mutta pitkäaikaista karppaamista en suosittele perusterveelle ihmiselle - hiilareita kyllä kannattaa saada ruuasta (lähinnä glukoosia), mutta jonkinlainen "pätkäkarppaaminen" on varmaan aika hyödyllistä. Eli silloin tällöin hiilarittomia päiviä, tai iso osa päivän hiilariannoksesta syödään yhden aterian aikana.

      Oletko varma tuosta kofeiinin aikaansaamasta verensokerin laskusta? Koitin vähän googletella, mutta löytyi vain juttua siitä, miten se voi diabeetikoilla nostaa verensokeria (joka tietty aiheuttaa sen jälkeen laskun).

      Ja tässäpä muuten linkki hyvään artikkeliin kaloreiden laskemisesta: The Hidden Truths about Calories. Se ei ole mikään yksinkertainen temppu, eikä ruokapaketin kyljestä luettu arvo ole yleensä kovin tarkka. Mutta se on ainakin aika selvää, että elimistö saa kypsennetystä ruuasta enemmän kaloreita irti kuin raa'asta, joten ehkä kannattaa mieluummin kokkailla jotain kuin syödä pähkinöitä.

      Poista
    3. Voihan se olla epäkäytännöllistä tosiaan. Itse en ole sellaiseksi sitä todennut, sillä kannan aina evästä mukana, jos on pienikin riski siihen, että ruokaväli voi venähtää. On aina jotain syömistä. Ja syöminenhän on ihan pelkästään ihanaa, kun sitä saa nälkäänsä tehdä. :D Esimerkiksi nuo meidän proteiinipatukat on harvinaisen käteviä kuljettaa laukussa. Tai autossa. Autoon nyt mahtuu mitä tahansa muutakin. Mulle eväiden raahaaminen mukana tulee luonnostaan, kun harvassa paikassa on muutenkaan koskaan mitään syömistä, eikä siitä ole ylimääräistä vaivaa.

      Omasta ruokavaliostani en lähtisi hiilareita karsimaan, enkä siihen pystyisikään, kun esimerkiksi niistä maitotuotteista niitä saan. Toki olen karsinut turhimmat hiilarit pois, enkä esimerkiksi illalla syö niitä, kun en tarvitse niitä. Viimeiset hiilarini syön iltapäivällä ruoassa. Vähäisiä määriä tietysti on myös proteiinipatukassa ja varmasti iltapalarahkassakin, mutta pääasiassa mennään proteiinipainotteisella koko ilta.

      Mulla tosiaan kofeiini liikuttelee verensokeria ikävästi. Asian olen todennut mittaamalla, edelleen on mittari laukussa ja välillä pitää mittailla, jos on vaikka tien päällä käynyt kahvilla ja alkaa olo olla heikko. Tietää sitten viimeistään syödä, jos ei muuten tajua. Käytännössä kahvi tekee siis niin, että ensin nostaa sokerin korkealle, seitsemän-kahdeksan pintaan ja siitä noin kolmen tunnin kuluessa laskee sen alle aamun paastoarvon. Näinhän ei pitäisi oikeastaan käydä, jos kaikki olisi ihan normaalisti, mutta mulla näin käy. En muista onko se koskaan alle kolmen mennyt, mutta alle paastoarvon kuitenkin, mikä itsessään mulla on täysin normaali. Lääkäriä asia ei aikoinaan juuri kiinnostanut, muuta kuin toteamalla, että epänormaalisti se käyttäytyy. Itse silloin joskus googlettelin, enkä ollut ihan ainoa, jolle kofeiini tämän tekee. Sitä en muista, oliko kaikki kohtalotoverit diabeetikkoja. Enää asiaa ei ole tarvinnut miettiä, kun ruokailurytmi on muutenkin se kaksi-kolme tuntia, jos normaalilla kaavalla vaan mennään.

      Luin muuten tuon artikkelin aamulla. :) Se olikin erittäin mielenkiintoinen. Opin uutta ja jäin pohtimaan pidemmäksi aikaa.

      Poista
    4. Voin sanoa Bobby Jean, ettet ole ainoa, jolle kofeiini ajoittain aiheuttaa verensokerin romahduksen.
      Itse olen huomannut, että jos otan kofeiiniä (kahvin tai tabun muodossa) tyhjään vatsaan, niin sitä seuraa verensokerin romahtaminen, vapina ja armoton heikotus. Kofeiini toimii energian antajana vain, jos olen syönyt kunnolla sitä ennen tai sen yhteydessä. Niin ja en ole diabeetikko :)

      -A

      Poista
    5. Kiva kuulla, että jollain toisella on samanlaista! :) Tavallaan kiva, muttei kuitenkaan, ymmärtänet.. :D Ennen olin todella herkkä kofeiinille, enkä voinut juoda kun aamukahvini. Toinen kuppi päivässä sai jo vapinan ja heikotuksen aikaan. Mieheni tapaamisen myötä sitten emme melkein muuta alkuun tehneetkään kuin joimme kahvia päivästä toiseen ja keskellä yötäkin vielä. :'D Pikkuhiljaa se yleisherkkyys sille jäi pois eikä sitä enää oireillut kahvin määrästä johtuen. Nyt voin juoda kuinka paljon tahdon. Kunhan syön siinä ohessa tai sen jälkeen, niin ei tapahdu mitään. Tämä on tietysti luksusta, koska kahvi on luksusta! :')

      Poista
    6. Hiilareita ei välttämättä tarvitse vähentää, vaan muuttaa aikataulua niiden syömisen suhteen. Tai edes lisätä vaihtelua: joskus enemmän, joskus vähemmän. Vaikka se kuulostaakin vähän epäintuitiiviselta, niin ihmiskeho tykkää pidemmän päälle siitä, jos ajoittain tulee yllätyksiä ruuan saannin suhteen. Ei pidä totuttaa kehoa saamaan liian säännöllisesti tiettyjä ravinteita, vaan välillä kannattaa syödä satunnaisesti enemmän jotain ja välillä vähemmän, ja joskus olla kokonaan ilman.

      Ja kookosöljyä kyllä suosittelen taas kerran. Siitä löytyy keskipitkiä rasvahappoja, jotka toimivat hiilareiden kaltaisesti energianlähteenä, eli elimistön ei tarvitse prosessoida niitä monimutkaisesti, vaan ne pystyy käyttämään nopeasti. Tai jos tätä efektiä haluaa optimoida, niin pelkkää MCT-öljyäkin saa ostettua. Aika miedon ja neutraalin makuista, joten sopii melkein kaikkeen.

      Eli jos joskus vähänkään kiinnostaa alkaa pätkäpaastoamaan hiilareiden suhteen, niin kookosöljyä kannattaa käyttää (luonnollisesti laatu on rasvoissa tärkeää, eli vain kylmäpuristettua neitsytöljyä). Se kestää myös aika hyvin kuumennusta, eli kelpaa ruuanlaittoon, toisin kuin suurin osa kasviöljyistä. Ja muutenkin se vaikuttaisi olevan yksi terveellisimmistä rasvoista.

      Oletko tuota kofeiinia mittaillut tarkemmin, eli onko kyseessä kahvi kokonaisuudessaan vai pelkkä kofeiini? Oletko tehnyt mittauksia esimerkiksi kahvin, energiajuomien ja kofeiinipillereiden välillä?

      Kahvilaadullakin saattaa olla aika paljon merkitystä. Ilmeisesti hyvin suuresta osasta maailmalla myytävästä kahvista löytyy enemmän tai vähemmän mykotoksiineja, jotka voivat aiheuttaa oireilua hyvinkin pienissä määrin. Joskus "kofeiiniyliherkkyys" saattaa oikeasti olla vain seurausta huonolaatuisen kahvin sisältämistä mykotoksiineista. Jos olet aikaisemmin juonut tavallista suodatinkahvia ja nyt juotte jotain laadukkaampaa, niin se saattaa selittää, miksi kahvinsietokyky on parantunut. Ehkä sillä voisi olla jotain merkitystä verensokerin heittelyynkin?

      Poista
    7. Onhan tosiaan hiilareiden määrässä mulla vaihteluakin. Joskus on enemmän ja joskus vähemmän - riippuu paljolti siitä, mitä teen ruoaksi ja siitä, tuleeko popsittua esim. omenoita tai leipää, vai ei. Tänään on kyllä ihan satavarmasti proteiinit suuremmassa osassa kuin hiilarit, vaikka aamupalaan lisääntyikin nimenomaan hiilareita. Ruoka taas oli proteiinia pullollaan, kun sisälsi tofua, soijapihvejä, soijajauhetta ja rahkaa + raejuustoa. :D

      En oikein kookosöljystä innostu, vaikka kuinka sitä mietin. En koe, että tarvitsen mitään uutta ruokavaliooni tällä hetkellä, varsinkaan rasvan muodossa, kun rasvaa saan tällaisella rungolla tarpeeksi. Lisäksi aina on olemassa nuo verisuonipoikkeamani, joiden suhteen en ota riskiä sillä alueella, mikä ei tunnu itselle hyvältä. Kaikki, mitä tällä hetkellä syön, tuntuu hyvältä. Lukuunottamatta proteiinijauheen lisäaineita, mutta niitä en liitäkään verisuonijuttuihin. Kookosöljyn käyttö ei tuntuisi hyvältä, oli se sitten perusteltua tai ei. Fiiliksellä mennään.

      Kofeiinista en sen enempää osaa sanoa, kun en tabletteina tai energiajuomina käytä. Joskus join joka päivä Batteryä ja eihän siitä hyvä olo tullut. Silloin olin tosin myös lihava ja sydän järkyttävässä kunnossa. Ei silloin ollut hyvä olo koskaan muutenkaan.

      Kahvinsietokyky parani Suomessa. Kahvin juomisen aloitin 18 -vuotiaana ja siitä lähtien peruskahveja juonut. Tosin jossain kohtaa myöhemmin vaihtuivat suodatinversiosta pannujauhatukseen, mutta kuitenkin, kaupan peruskahvia. Täällä kahvi onkin aivan erilaista, paljon tummempaa, aromikkaampaa, maukkaampaa. Taivaallista. Kahvinsietokyky ei ole täällä muuttunut sen oleellisemmin, eli edelleen pitää syödä kahvin jälkeen, tai sokerit laskee. Kahvin määrän sietokyvyn suhteen muutos tapahtui siis jo Suomessa. Sitä vain tuli juotua silloin paljon, vaikka tulikin kamala olo. Sillä ei vain ollut silloin merkitystä, jollain muulla oli.. :) Pikkuhiljaa huomasi, että sitä pystyi juomaan enemmän ilman sitä oloa. Ja sokerinlaskun sai pysäytettyä (tai tuotua ylös) syömällä jotain. Sitä teen edelleen. Jos ei ole kolmen tunnin kuluessa syönyt, sen huomaa. Alkaa olla heikko, täriseväinen olo, ja siinä vaiheessa tajuaa vilkaista kelloa ja huomaa, että kolmisen tuntia on kahvista kulunut.

      Poista
  3. Oletko harkinnut, että lisäisit päivän ruokiin rasvaa? Vaikka reilu loraus oliiviöljyä tai sitten pähkinöitä jos niistä tykkäät. Olen itse huomannut, että rasva pitää nälkää hämmästyttävän hyvin vaikka määrällisesti ruoan annoskoko ei juuri kasva. Eli enemmän kaloreita samassa annoskoossa :-)

    -pinni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän toki jo ruoassa oliiviöljyä nykyiselläänkin. Enempää en viitsi lorautella, koska ensinnäkään en pidä rasvaisen ruoan mausta ja toiseksi se närästää suurissa määrin. Mutta laitan sitä kyllä jokaiseen tekemääni ruokaan. :) Pähkinöitäkin joskus käytän ruoassa. Etenkin wokeissa niillä saa todella kivan maun ja suutuntuman!

      Poista
  4. Treenat niin paljon että tuo 1600 tuntuu kyllä mitättömän pieneltä, koska jos treeneissä kulutat 400 niin silloinhan elimistö "treenaa" vielä treenin jälkeenkin ja varsinkin lihasvoima treenien jälkeen!! Ja tuskin vain makaat loppu vapaa-aikaasi niin silloin lepoenergian kulutukseen lisätään myös päivän muu aktiivisuus. Huhu en yhtään ihmettele laihuuttasi ja alhaista painoa tuolla kalorimäärällä, vaikka paino olisikin mielestäsi ok noilla mitoilla. Mutta tietysti jos elimistö toimii ILMAN hormonivalmisteita normaalisti niin kaikki ok. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulihan sieltä ensimmäinen ihmettelijä, odotinkin jo kuinka kauan oikein kestää! :')

      1600kcal päivässä on minulle 100kcal plussalla päivässä, jos käytetään viikon keskiarvoa liikunnan lisäämästä kulutuksesta, eli lukua 400kcal. Viikkotasolla olen siis ollut plussilla 700kcal. Toki toisina päivinä on syönyt enemmän, mutta koskaan ei vähemmän.

      Lepokulutukseni olen itse mitannut, ja se on minun ns. lepokulutukseni, eli mittailtu hääräten ja puuhaten, ei pelkästään sohvalla makaamalla. Ihan vain jotta tietäisin, paljonko kulutan peruselämässä. Vuorokaudessa se on siis noin 1100kcal. Nyt lisäsin kaloreita edelleen ja syön noin 1800kcal päivässä, toisinaan enemmän. Keskimäärin päivätasolla olen siis plussalla 300kcal ja viikkotasolla tuo tarkoittaa 2100kcal plussalla. Luulisi riittävän.

      Ja kun paino ei tosiaan laske, niin en millään ole voinut olla tähänkään asti hirveillä miinuksilla, vaikka kuinka jokin mittari näin jollekin sanoisi. Ja ei, ei tosiaan ole tarkoituskaan lihoa. Ainoa tarkoitus on olla laihtumatta enempää ja sehän on tähänkin asti onnistunut. Ihan tuolla mitättömän pienellä 1600kcal per päivä. Mutta suurkiitos sinullekin Oho, että kuitenkin lopulta toesit minut ookooksi, kun kerran elimistö pyörii ilman hormonivalmisteita. Huh, minähän kelpaan sittenkin.. ;)

      Poista
    2. Nyt hei vähän laajakatseisuutta.. :) Jos on tätä blogia yhtään enempää lukenut, niin kyllähän ihan hyvin käy ilmi, että Bobbyn treenikehitys on ollut nousujohteista, mitä se tuskin miinuskaloreilla olisi. Paukkuja tuntuu riittävän, ja syö hyvin + ravintorikkaasti.

      Mietin vaan, että itselle tuntuisi loogisimmalta lisätä kaloreita samassa hh/p/r-suhteessa, kuin mitä nytkin syö. En tiedä, oletko laskeskellut tuota ravinnejakaumaa, mutta jos se olisi esim. vaikka 30/50/20 (p/hh/r), niin lisäkaloritkin sitten tulisi samassa suhteessa, eikä pelkällä hiilarin tai pelkällä protskun lisäyksellä.

      Pahimpaan nälkään rouskuttelen itse muuten sellaisia sekoituksia, missä on useita eri pähkinälajeja (saksanpähkinä, cashew, hasselpähkinä, maapähkinä) ja rusinoita. Saan siitä vähän kaikkea, ja kun mulla on vähän sama, että rasva tökkii sellaisenaan, niin noista saa sitten hyviä rasvoja suht kivuttomasti.

      Poista
    3. Mä olen kanssa sitä mieltä, että kroppa sen kertoo mikä on sopivasti, mikä on liian vähän ja mikä liikaa. Nyt se on yrittänyt sillä nälällä kertoa, että vähän voisi lisäillä, ja minähän lisäsin sitten. Ja kehitys ei tosiaan ole miinuksilla mahdollista. Mulla on tässä koko ajan olleet lihakset kasvussa, kaiken lisäksi enemmän kuin silloin joskus pikkubulkilla, jolloin söin päälle 2000kcal päivässä. Sillä tarttui jotain ihan muuta kehoon kuin lihasta. :D

      Mulla tuo jakauma menee pääasiassa protskut ja hiilarit lähes neljänkympin pintaan ja loput rasvoille. Lisäkalorit on nyt otettu aika hyvin jokaisesta. Weetabixien lisääminen lisäsi myös aamupalaan maidon ja proteiinijauheen määrää, eli siinä lisääntyi protskutkin. Pähkinöistä myös rasvan määrä lisääntyi (kuten myös muut). Banaani toi lisähiilareita. Ylimääräinen raejuusto on otettu päivään, eli protskuja lisää. Ja hiljattain tietysti myös mandelmus -löytö on lisännyt rasvoja myös päivään, kun iltapalarahkassa sitä tulee nyt nautiskeltua. :)

      Pähkinät on tosiaan helppo lähde saada lisäkaloreita. Ovat ensinnäkin hirvittävän hyviä, ja kaikenlisäksi terveellisiä. Saksassa tietysti pitää pääasiassa syödä saksanpähkinöitä :D, mutta manteleita meillä on kanssa ja niitä napsin kun mieli tekee. Plus se mandelmus.. Ah! :')

      Poista
    4. Tuo vain kuulostaa niin uskomattomalta, että ei voinut muuta kuin ihmetellä! Voinko saada tietää, että miten olet pystynyt laskemaan noin tarkasti päivässä kuluttamiesi kalorien määrän? Tuo kuitenkin heittää suosituksita ihan mukavasti! Kokeilemalla vain vai tyyliin mittari päiväksi päälle? :o Tästä tiedosta voisi olla apua muillekkin, ihan postauksen merkeissä! :)

      Poista
    5. Sepä se, suositukset ja mittarit ja käyrät ja käppyrät pätevät ainoastaan yleisellä tasolla. Eivät ota huomioon yksittäisiä ihmisiä. Siksi en tuijotakaan mittareita tai käppyröitä, vaan kuuntelen kehoani ja se on minulle tärkein mittari. Minä luon omani, koska en peruskäyrälle yllä. Siispä peruskäyrät eivät voi sanella sitä, miten minun olisi paras elää. Niiden mukaan jos eläisin, olisin kohta taas se kymmenen kiloa painavampi lyllerö.

      Eli siis, ensinnäkin minähän painan vain sen n. 46,5kg. Eli kulutan jo sohvalla maaten paljon vähemmän kuin toverini perus 56 -kiloinen. Treenikulutuksen laskee sykemittari, yläkanttiin, koska sinne näpytelty paino on 47kg eikä 46kg. Todellisuudessa kuluu siis vähän vähemmän. Tuon peruskulutuksen olen mitannut samaan tapaan. Pidin tunnin, jonka aikana osittain istuskelin sohvalla ja osittain hääräsin kotiaskareita. Sain tuntikulutuksen (sekin yläkanttiin), jonka kerroin 24:llä. Toki se siitä vaihtelee, mutta siinä missä enempi häärääminen sitä kulutusta nostaa, vähempi häärääminen (eli esimerkiksi yöt) sitä laskee. Uskoisin noiden kahden tasoittavan sen siihen mittaamani perustuntiin ja siitä tulee hyvä keskiarvo.

      Jokaisen keho toimii eri tavalla ja perusmittarit voivat olla suuntaa antavia - jos olet peruspulliainen. Minä en ole edes lapsena yltänyt mihinkään käppyrälle.

      Toivottavasti tämä selvensi asiaa! :)

      Poista
  5. Joo kiitos, kyllä selvensi! :) Kilpaurheilijana sykemittarissani on top activity ja muut asetukset tietysti tietojeni mukaan. Päätin heti kokeilla paljonko tunnissa kulutan.. No laitoin sykevyön päälle ja aloitin vrauhallisella ruokailulla, jonka jälkeen tuli asioita hoidellessa käveltyä 4 kertaa portaita 6. kerrokseen. Tämän jälkeen 10min mainosten lukua. Olinko sitten ehkä "liian" aktiivinen tämän tunnin aikana, koska kulutin 117 kaloria eli ~2800 päivässä ja siihen vielä treenit päälle!!? :D Voisin ehkä makoilla tunnin ja laskea makoilun ja "aktiivisen" ajan keskiarvon josko sitten tulisi oikeampi tulos.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljä kertaa portaita kuudenteen kerrokseen kuulostaa ehkä vähän liian aktiiviselta. :D Tuo makoilun ottaminen vertailuksi ja niiden keskiarvo onkin varmasti aika hyvä tapa. Treenithän ei periaatteessa tule siihen päälle, vaan jos esimerkiksi treenaat tunnin, otat pois tunnin lepokuluksen ja tilalle treenin kulutuksen. Minäkin tosin lisään sen vain siihen päälle, vaikka vähän väärinhän se niin menee. Tosin mun lepo(eli hääräily)kulutus on niin pieni jo itsessäänkin, ettei sillä ole niin merkitystä. Sellaiset pienet kulutukset uppoaa jonnekin helposti. Mutta jos mennään yli sadan, niin sillä alkaa olla jo merkitystä. :)

      Poista
    2. Joo kokeilin sitte heti perään sillai, että makoilin vaan lattialla tietokoneella tunnin ja pari kertaa nousin hakemaan vettä tms. niin silti kulutus 77 eli sen 1800 päiväs ja jos tuohon lisää sen, että viikossa semmoiset 9-15h treeniä ja yleensä menee sen 500-900kcal/lenkki ja kaikki aktiviteetti: kouluun pyöräilyt jne. niin aikalailla 2500 kcal paikkeilla pyörin. :o Huhu ja itsestäni tuntuu, että paino nousee jo 2200 kalorilla.. Eikai siinä sitten auta jos halua kaikkein optimaalisimmat tulokset. :D

      Poista
    3. No siinä saa tosiaan syödä jo :D Mulla mennään jo kipurajaa hipoen tämän kalorimäärän kanssa. Enkä syökään kalorimäärää vaan sen määrän, mitä keho multa vaatii. Koskaan en pakkosyö, sillä en voi sietää sitä ja vihaan yli kaiken ähkyä ja aamusta iltaan pystyssä olevaa vatsaa. Joo, ei tule lapsia tähän talouteen! :D :D

      Tämä nostettu määrä siis on jo vähän siinä ja siinä, että joinakin päivinä se saa massun pinkeäksi ja ei ole hyvä fiilis. Pakkosyömisestä saa satavarmasti jossain kohtaa ongelman ruokailun suhteen ja siihen en lähde. Jos ruokailu alkaa olla jotain muuta kuin nautintoa, ei olla enää terveellä pohjalla. Siksi en tahdo pääasiassa tuijottaa numeroita, vaan omaa oloa. Keho kertoo, mitä tahtoo. Ja mitä ei.

      Poista
  6. Moikka! Laskujeni mukaan 4 Weetabixissa on noin 260 kilokaloria, saatan toki olla väärässäkin. Jos näin, niin paketissa lukeva yksittäisannoksen kalorimäärä hämäsi minuakin, se ei tarkoitakaan vain yhtä muroketta. Kiva blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Juu. 4 x weetabix on noin 268kcal, paketin ilmoittama määrä on siis kahden määrä. Nyt syön aamuisin viisi ja niiden kanssa menee puoli litraa maitoa + kolmisen lusikallista protskujauhetta + kahvi maidolla = n.670kcal. Eli kuten tässäkin postauksessa, tuossa oli laskettu koko aamupalan kalorit maitoineen ja potskujauheineen. :)

      Poista
    2. Hyvä homma, tulkitsin vaan tuon lauserakenteen eri tavalla :)

      Poista
    3. Nyt kun sitä tuossa tavasin itsekin niin huomasin, että sen kyllä helposti käsittää aivan väärin. Siispä kiitos tästä huomiosta ja korjasin sinne vähän paremmat sanat tilalle! ;)

      Poista