lauantai 16. maaliskuuta 2013

Tempehiä, eli ruokajuttuja

Eilen ei ehtinyt ollenkaan kirjoitella, kun aamulla oli punttien nostelua, sen jälkeen hikinen crossailutuokio, jonka jälkeen suihkut ja ne perusmeiningit, kokkasin, söin ja sitten alkoi rymsteeraus. :D Yksinäni täällä roudasin kirjahyllyä ja dvd-torneja sisältöineen paikasta toiseen ja kaupanpäälle siivosin ja järjestelin koko kämpän. Oli yksi aerobinen siis koko eilinen! Mutta se ruoka mitä tein oli siis tempehiä. Ja tämä postaus on ruokapostaus (ei suinkaan rymsteerauspostaus, kuten saattoi ensin olettaa).

Tilattiin tammikuussa ensimmäistä kertaa tuota tempehiä ja silloin kirjoitin siitä täällä. Nyt tilattiin useampi levy pakkaseen ja eilen otin sieltä yhden pois. Viimeksi paistelin sellaisenaan ja eilen sitten marinoin. Laitoin kulhoon purkillisen murskattua tomskua (säilyke), kolme valkosipulinkynttä, tuorebasilikaa ja -tilliä, sekä mausteita (currya, mustapippuria, kuminansiemeniä, yrttisekoitusta, oreganoa, savustettua paprikaa). Viipaloin tempehin mahdollisimman ohuiksi paloiksi. Ja sitten kulhoon sekaisin.


Normaalisti marinointi vissiin tapahtuu jääkaapissa, mutta valkosipulin vuoksi en viitsinyt laittaa tuota jääkaappiin, kun en luottanut elmukelmun voimaan ihan niin kovin. Pari tuntia taisi suunnilleen olla ja imeytyä, kunnes aloin kokata. Kaveriksi oli kilon verran kukkakaalia ja parsakaalia (pakaste), jotka olisin normaalisti keittänyt kattilassa, mutta kun se ainoa tarpeeksi suuri kattila sattui olemaan peseytymässä astianpesukoneessa juuri silloin. Piti siis soveltaa. Laitoin suurelle kannelliselle pannulle veden kanssa kypsymään. Maustoin ne siinä ja heitin loppuvaiheessa tuorepinaattia sekaan. Muussia tuosta oli siis tulossa. Marinoitu tempeh oli öljyssä kärisemässä vieressä, aika suurella lämmöllä paistelin ja pyörittelin niitä siinä. En kyllä osaa sanoa kuinka kauan. Niin kauan että oli mun mielestä sopivaa. :D


Sitten kun tuo vihreämpi oli kypsynyt ja mausteet imeytyneet kivasti, kaadoin ne erilliseen kulhoon, heitin vielä hirveät määrät mausteita sekaan ja sitten surrautin sauvasekoittimella sekaisin. Tällainen ihana vihreä hirvitys siitä taas tuli:


Normaalisti olisin surrauttanut myös raejuustoa sekaan, mutta kun tässä on vähän katsottava noita energiamääriäkin tällä hetkellä, niin en lähtenyt lisäilemään mitään ylimääräistä, kun kaveriksi oli tuota tempehiä, eikä esimerkiksi ihan vaan kasviksia. Lautasella setti oli tällainen:


Ja hyvä setti olikin. Ei ehkä välttämättä erikseen olisi maistuneet niin ihmeelliseltä, mutta muussia, tempehiä ja raejuustoa yhdessä = no rakkautta! <3 Hyvin oli imeytynyt tempehiin se marinadin maku, eikä tempehin ominaismaku erottunut (vaikka tykkäänkin siitä hirveästi). Valmistamani ruokamäärä oli myös sen verran suuri, että siitä riitti tällekin päivälle miehelle annos ja itselleni tempehiä omenasalaattini joukkoon. Ja oli yksi parhaimmista salaateista ikinä.


Nyt kelpaa ja vatsa kiittää. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

9 kommenttia:

  1. Tempeh on hyvää! Syön itse sitä silti harvoin, johtuu pääasiassa siitä, että on suht harvinaista löytää mistään enkä ole jaksanut panostaa sen itse tekemiseen.
    Nuo sun eväät näyttää superhyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on. Jopa superhyvää. :P En ole itsekään siihen koskaan missään vahingossakaan törmännyt, netistä on pitänyt oikein etsimällä etsiä, että mistä saa tilattua. No, se yksikin paikka riittää ja kotiovelle saa tempehit, niin ei voi valittaa. :)

      Poista
  2. hmm aivan uusi tuttavuus tämä tämmöinen tempeh! pitääpä googlettaa, ei vissiin saa suomesta tai saa huonosti..?

    tulee nälkä vaikka just söin, murrrr! Maha leikkii leijonaa 24/7 :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa myydään ainakin Ruohonjuuressa, mutta ymmärtääkseni sielläkin välillä toimitusvaikeuksia. Lisäksi muissa hyvin varustelluissa ituekoviherkaupoissa voisi löytyä.

      Poista
    2. Mullekin melkein uusi tuttavuus. :) Onneksi Arttorius jo vihjasikin, kun itse en ole ollenkaan tietoinen Suomen tempeh -markkinoista.

      Ja hei, mä tiiän sen tunteen kun vatsaan on asustanut jellona.. :D

      Poista
  3. No nam taas <3 Mie kohta oikeesti laitan sen ruokalistan tulemaan mitä sitten kokkailet meille :) Ok? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oiski kuule, laittaisin pataa porisoon teille :D Kyllä mä luulen, että teille maistuisi! ;) Hih! <3

      Poista
  4. Voihan video miten herkullisen näköistä!! <3 Hihii.. Ja mä allekirjotan ton Annankin kommentin. ;)
    Ihanaa viikonlopun jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyviä hyviä hyviäää!! <3 Mä leikin sitten kodinhengetärtä vaan teille.. :D
      Viikonloppuja Monna! <3

      Poista