torstai 13. maaliskuuta 2014

Pizzaper.. torstai!

Se on kuulkaas niin, että olen himoinnut (kotitekoista) pizzaa jo kuukausia. Lokakuussa yritin tehdä pohjan mm. rahkasta, mutta siitä tuli kuiva köntti, joka jäi leivinpaperiin kiinni. En kokeillut uudelleen. Siitä asti se on kuitenkin kummitellut mielessä. En vain ole oikein tiennyt millä ainein sitä tekisi, kun on noita sitä sun tätä rajoituksia, eikä esim. tuo rahkapohja kiehdo laisinkaan, proteiinia tulee muutenkin tarpeeksi. Reilu viikko sitten inspiroiduin Hillan lettupostauksesta niin kovin, että sain vihdoin syyn kiikuttaa kaupasta kotiin jauhopussin omiinkiin tarpeisiini. Se vaan, että siellä oli ollut riisijauhoa, jota menin siis hakemaan, vaan ei ollut enää.. Toisesta kaupasta löytyi kuitenkin gluteeniton -osastolta jauhoseos, jonka saatoin kotiin tuoda. Sitä riisijauhon ilmestymistä ootellessa, siis. Tosin tässä seoksessakin sitä on.

Lettuja en ehtinyt vielä tehdä, mutta sitä pizzaa teki vaan kovasti mieli. En alunperin suunnitellut tälle päivälle, mutta kun postilaatikosta tipahti pari pakettia tempehiä, niin siitä se idea sitten lähti. Pizza it is! Mitään täytteitä ei siis tosiaan valmiina ollut missään odottamassa, joten sillä mentiin mitä sattui olemaan kotona.

Jauhoseos ja leivinjauhe.

Pikaisesti googlettelin hiivattomia pizzapohjia, kun ei tosiaan ole moisista kokemuksia. Itseasiassa pizzaa ylipäätään olen viimeksi syönyt vuosia sitten ja se oli silloin tehty kaupan valmissekoituksesta, tumma pizzapohja tai vastaava nimi sillä taisi olla. Siitä, että olen viimeksi syönyt jossain ravintolassa pizzaa, onkin sitten sitäkin enemmän aikaa. Kanaa siinä on ainakin ollut, joten jokunen vuosi on mennyt.

Kuitenkin siis, asiaan palatakseni, googletin vähän sellaista yleisohjenuoraa, että miten se pohja syntyy. Päädyin laittamaan viisi desiä jauhoja, kolme teelusikkaa leivinjauhetta, kolme desiä vettä (voisi olla myös maitoa) ja jonkin sortin reilun lorauksen valkosipulista öljyä. Ensin jauhot sekaisin, vesi sekaan ja kädellä vaivasin sekaisin. Lopuksi öljy. Suolaa oisi tietty saanut laittaa, mutta koska se olin minä kokkaamassa, niin en laittanut.

Köntti.

Taputtelin sen sitten leviäksi pellille, leivinpaperin päälle, jonka olin öljyllä sivellyt. Uunissa oli 220 astetta ja sinne laitoin yksinään noin kymmeneksi minuutiksi. Sillä välin otin työn alle täytepuolen.


Tempehin siivutin suht ohuiksi paloiksi ja heitin pannulle kärisemään, kohtalaisen runsaaseen valkosipuliseen öljyyn. Sitten nappasin jääkaapista kirsikkatomskuja ja siivutin ne jokaisen kolmeen osaan. Pohjan otin uunista sen kymmenen minuutin jälkeen ulos ja samalla kun tempehit vielä kärisivät pannulla, työstin pizzapohjaa. Se oli aika kuiva uunituksen jälkeen ja osittain siistä syystä päädyin laittamaan normitomskupizzapohjamikäseontuubitavaran lisäksi pohjaan täysin hatusta vedettynä (tai siis jääkaapista) tiistailta jäänyttä myskikurpitsatomaattisoppaa, antamaan kosteutta pohjaan. Aavistelin, että tämä kyllä toimii!


Sitten levittelin kirsikkatomaatit päälle, joita riitti koko pizzan peittämiseen ja sen jälkeen sopivasti kärisseet ja maustetut tempehit. Noiden päälle vielä erinäisiä mausteita ja raejuustoa sinne tänne. Ja sitten uuniin.


Uunissa se oli siellä 220 asteessa vielä sellaisen vartin, jotta raejuusto suli ja tomskut kärisi ja pohjan reunat saivat väriä. Ja sitten pihalle!

Yllä on ennen uunia -kuva, tää on jälkeen.

Vielä vähän mausteita päälle, kuten tietty oreganoa ja sitten tavaraa lautaselle. Itselleni olin etukäteen uhonnut, että puolet syön, mutta täytteiden määrästä johtuen tiputin tuota uhoa vähän alaspäin ja otin sellaisen vajaan kolmanneksen.. :') Pohja pysyi hyvin kasassa ja oli mehevän näköinen, eikä ollenkaan kuivan oloinen enää.



Ja voi että, kyllä muuten pizza maistui! Kasvissoppa pohjalla toimi hienosti. Ja vaikka olikin nyt ensimmäinen tekele, niin silti oli hyvää. Säätövaraa jäi vielä, esim. pohja saisi olla ehkä vähän ohuempi ja lisäksi ensi kerralla laitan pohjaan mausteita sekaan. En sitä suolaa, mutta muita. Ja ensi kerralla on tietysti ne kaikki halutut täytteetkin kaapissa odottamassa, kuten tuorepinaattia! Mä kuulun myös niihin, joiden mielestä ananas kuuluu ehdottomasti pizzaan, mutta en oo ananasta syönyt kohta vissiin vuoteen, kun vatsa ei siitä tykännyt enää. Voisi varmaan kokeilla yksittäisinä kertoina (esim. pizzassa ;)) silloin tällöin, että mitä se vatsa niistä satunnaisista sanoo. Eihän se yksittäisistä viljansyömisistäkään välitä.

Mutta ei tarvitse valittaa tosiaan tästäkään pizzasta, tällaisenaan. Oli sen verran hyvää, että pelliltä katosi loppujen lopuksi vähän lisää.. ;) Ihan siihen puolikkaaseen en päässyt, mutta yli kolmasosan kuitenkin söin! Ja tulin muuten täyteen..

Tämmönen oli gluteeniton, hiivaton ja vegetaristille sopiva pizza. Raejuusto pois niin se on vegaanipizza. Mausteilla ja täytteillä saa tuunattua ihan omanlaisensa! Ja meillä syödään kyllä jatkossakin pizzaa, vaivaton ja nopea oli tehdä.

p.s. Kyllä mä treenasinkin tänään.


p.p.s. Miehen iltapalarahka oli eilen aika jännän näköinen.. :O Näettekö te mitä minä näen?


17 kommenttia:

  1. Rahkainen mustetahratesti! Minä näen merenneidon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin mielestä ihan selvä merenneito!

      Pitsa näyttää sikahyvältä, vaikka toi tempeh on jotenkin ei-houkuttelevan oloista. :D

      Poista
    2. Eih, miksi te näette jotain niin nättiä ja mä sitten taas näen jonkun verisen sikiön?! :'D

      Pizza oli sikahyvää ja tempeh ei ole ollenkaan ei-houkuttelevaa, ettäs tiiät. :D

      Poista
  2. Voi eei, riisijauhotragedia! Toivottavasti kohta löytyy taas jauhoa niin pääset parhauslettujen pariin :)
    Mutta ahhh, miten hyvältä näyttääkään tuo pitsa! Vois itsekin perjantain kunniaksi pyöräytellä pitsat ;)
    Mun mielestä toi näyttää kyllä ihan joltain naiselta joka istuu vessanpytyllä ase kädessä :') ehkä olen outo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä meinaan näillä kyllä kanssa kokeilla niitä parhauslettuja! ;) Mutta heti ostan riisijauhoja kun niitä vaan vastaan tulee, kun ne houkuttelee enempi kuitenkin.
      Pyöräytitkö itelles kanssa pizzat? :)
      Kyllä mä näen tuollaisenkin vaihtoehdon kun oikein tihrustan! :D Liekö meistä kumpikaan toistaan oudompi, terveisin, Minusta Siinä On Verinen Sikiö.

      Poista
    2. Ei tullut tehtyä pitsaa :( asia täytyy korjata pikimmiten, kun vain aikataulut antavat myöden!
      hihhihii, ollaan kyllä lievästi kummallisia, eipä nuo kumpikaan vaihtoehto järin viehättäviä ole :'D

      Poista
    3. Olkoon pizza sun tekolistalla ja letut mun tekolistallani. ;)
      Joo eipä me niin kovin tyttömäisen söpöjä juttuja siinä ainakaan nähty. :D

      Poista
  3. Pizzaa, nam :). Hauskaa nähdä, miten tuollaisista vähän erilaisista aineksista tulee niin perinteisen oloinen pizza.

    Mä näen tuossa tytön, joka pitää lintua kädessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ihan peruspizzan näköinen!

      Sä näit niin nätin asian. Mä en kestä. Mä en nähnyt. :D

      Poista
  4. Haha, kunnon Rorschachin testi :) Mä näen tytön, jolla on nuija kädessä.

    PIzza näyttää hyvältä. Voiskin joskus kokeille tempehiä siihen, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on ollut ihan hirveän mielenkiintoista lukea! Ja ihmetellä, että miksi vaan mun silmillä siinä on ollut verinen sikiö..

      Olkaatten hyvät! Meillä tykättiin kovasti tuosta tempehistä siinä.

      Poista
  5. Näen istuvan merenneidon jolla on kädessään lentoon lähtevä lintu.
    Kertooko joku nyt mulle mitä tästä voi päätellä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih. Säkin näit niin nättiä siellä.
      Siitä voi päätellä sen, että sä olet varsin ihanainen ihminen kun niin nättiä näit, toisin kun eräät meistä.. :D

      Poista
  6. krhm. näen neidon joka on kirvesmurhaaja. mitä tää kertoo musta?! :'DDD

    VastaaPoista
  7. Hahha, hauska tahratesti :D Liekö maanantailla jotain tekemistä asian kanssa, mutta mäkin näen naisen, jolla kädessä joko kirves tai ase ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olikin yllättävän suosittu vastaus! Ja mähän olin siis ihan varma, että kaikki näkee siinä verisen sikiön, eikä mitään muita vastauksia tulisi. :D Aika yksin oon sikiöni kanssa ollut.. :'D

      Poista